Ekspert om nye smittetal: »Den britiske variant vil være dominerende i løbet af ganske kort tid«

Om kort tid vil den britiske coronavariant være dominerende i Danmark, lyder vurderingen fra ekspert.

På Aalborg Universitet undersøger de coronaprøver for mulige mutationer, og den britiske mutation B.1.1.7 dukker i stigende grad op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Den smitsomme britiske coronavariant, B.1.1.7, udgjorde i sidste uge 8,2 procent af smittetilfældene i de analyserede prøver og er dermed i fortsat vækst. Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Stigningen skal dog tages med et vist forbehold, fordi der er tale om data baseret på i alt 220 prøver, hvilket er væsentligt lavere end ugen forinden – uge et – hvor den britiske variant blev fundet i 3,8 procent af de undersøgte prøver.

Trods usikkerhederne kan man dog konkludere, at B.1.1.7 er i stigning, oplyser Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør ved Statens Serum Institut, i en meddelelse søndag eftermiddag.

»Vi kan se, at andelen af smittede med denne variant stiger som forventet. Stigningen skyldes, at den er mere smitsom end de andre varianter. Der er geografiske forskelle i andelen af smittede med B.1.1.7, men tallene for den seneste uge skal tolkes med forsigtighed, da der indtil videre er tale om relativt få analyser fra uge to,« siger Tyra Grove Krause og understreger:

»De samlede smittetal for alle varianter er stadigt faldende, men det skyldes altså alene et fald i de varianter, der ikke er B.1.1.7.«

Dominerende om kort tid

I alt 283 danskere er på nuværende tidspunkt smittet med den smitsomme B.1.1.7, der vurderes at være 50 til 74 procent mere smitsom end andre virusstammer.

I begyndelsen af januar oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde, at den britiske variant fra midten af februar forventes at være den dominerende virusstamme.

En sådan situation kan blive realiteten inden længe, mener Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør i SSI. Han tager dog forbehold for, at de nye tal er baseret på relativt få prøver.

»Det er en kraftig, eksponentiel vækst og vil formentlig betyde, at den engelske variant vil være dominerende i løbet af ganske kort tid – måske en måneds tid eller endda mindre,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Søndag blev der registreret 889 nye smittetilfælde blandt 103.825 prøver – en positivprocent på 0,86 – og dermed fortsætter antallet af nye smittede med at være lavt sammenlignet med juledagene.

»Vi kan se, at vi har nogenlunde styr på smittespredningen. Hvis vi kan holde antallet af smittede nede på trods af, at den engelske variant spreder sig, så har vi jo meget godt styr på det. Men det er for tidligt at sige, om vi kan holde smittetallene nede, fordi den britiske variant fortsat udgør en lille del,« siger Nils Strandberg Pedersen om tallene.

Den britiske virusstamme er indtil videre fundet blandt 283 danskere i perioden fra 14. november til 11. januar. Foreløbige tal viser, at 11 tilfælde er fundet hos personer, der har rejst i blandt andet Storbritannien og De Forenede Arabiske Emirater – det er dog usikkert, hvor personerne er smittet.

Den sydafrikanske variant af virussen er ligeledes fundet i Danmark.