Ekspert om central kritik af sundhedsreform: »Det får ingen betydning«

Sundhedsøkonom Jes Søgaard mener ikke, at regionerne bør afskaffes. Men han mener ikke, at de folkevalgte politikere i regionerne har en afgørende betydning.

Lars Løkke Rasmussen ventes at præsentere dele af den kommende sundhedsreform på et hovedbestyrelsesmøde i aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Et drama ventes at udspille sig i aften på Venstres hovedbestyrelsesmøde, hvor Lars Løkke Rasmussen vil præsentere dele af den kommende sundhedsreform, som muligvis vil medføre en afskaffelse af landets fem regioner.

Det har de seneste dage affødt en heftig debat om regionernes berettigelse.

Ifølge Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, er der ingen umiddelbar grund til at afskaffe regionerne.

»De nuværende regioner gør det rigtig godt. Man kan altid finde eksempler på, at sammenhængen mellem regionerne og det nære sundhedsvæsen svigter, men i langt de fleste tilfælde går det godt. Set i forhold til mange andre lande, eksempelvis Belgien, Frankrig og Tyskland, har vi langt mindre geografiske forskelle i vores sygehusbehandling og egentlige sundhedsydelser,« siger han og henviser til, at Danmark som regel ligger i top fem på internationale målinger over kvaliteten af sundhedsvæsenet.

Lande som Holland og Schweiz overgår oftest Danmark i målingerne, men landenes sundhedssystemer kan ikke sammenlignes med Danmarks, da de er bygget op om en forsikringsstruktur, hvor offentligt regulerede sundhedsvirksomheder organiserer sundhedsvæsenet, fortæller Jes Søgaard.

I Norge ligner modellen på visse punkter den danske model. Norge har opdelt sundhedsvæsenet i fire områder, svarende til de danske regioner, som sundhedsministeren har ansvaret for. Områderne bliver dog ikke styret af folkevalgte politikere, som det er tilfældet i Danmark i dag.

Lige meget, om det er folkevalgte politikere eller ej

Lars Løkke Rasmussen har lagt op til også at tage dette element ud af det danske sundhedsvæsen i forbindelse med den nye sundhedsreform. Det har affødt en markant kritik, der går på, at et så stort velfærdsområde som sundhed ikke bør varetages af embedsmænd og eksperter, der er udvalgt af regeringen.

Men de folkevalgte politikere har ingen betydning for kvaliteten af sundhedsvæsenet, fortæller Jes Søgaard.

»Jeg har ikke fokus på, om det skal være demokratisk valgte politikere, der skal styre sygehusvæsenet. Som økonom tænker jeg på lighed og effektivitet. Og der tror jeg ikke, at det her får nogen særlig betydning,« siger han og tilføjer:

»Da Norge indførte det, skete der ingen ændringer til det bedre. Men det betyder heller ikke, at Norge har et dårligt sundhedsvæsen. Det er svært at sammenligne sundhedsvæsener på tværs af lande. Der findes alle mulige modeller. Man kan ikke sige, at man kan ikke kan drive et godt sundhedsvæsen uden regionalt styre med folkevalgte politikere. Men man kan heller ikke sige, at det danske sundhedsvæsen er dårligere, fordi vi har regioner.«

Jes Søgaard, sundhedsøkonom

»Man bør lave en tænkepause på omkring fem år, så man kan finde ud af, hvordan man løser de problemer«


Reform kan gå ud over patienter

Planen med den kommende sundhedsreform er, at der skal laves 21 »sundhedsfællesskaber« som en pendant til regionerne. Sundhedsfællesskaberne skal styres af politikere og borgmestre fra de kommuner, der hører under de enkelte fællesskaber, og af statslige embedsmænd og andre lokale og regionale eksperter.

Formålet med fællesskaberne er, at der bliver bedre sammenhæng mellem sygehusvæsenet, de praktiserende læger og sundhedstilbuddene i kommunerne, så det blandt andet bliver lettere at få ført en del af arbejdet fra sygehusene ud i det nære sundhedsvæsen.

Men Jes Søgaard tvivler på, at det er den rigtige løsning.

»Der er ikke læger nok til at løfte opgaverne lige nu. Og i kommunerne er der ikke den sundhedsmæssige infrastruktur, der kan løfte opgaverne. Kronisk syge vil for eksempel også gerne tilses af en speciallæge en gang imellem, og den slags læger hører jo til på sygehusene i dag,« siger han og tilføjer:

»Jeg mener, at der er en masse faglige spørgsmål, som man skal få afklaret, inden man begynder at lægge opgaver ud i det nære sundhedsvæsen. Man bør lave en tænkepause på omkring fem år, så man kan finde ud af, hvordan man løser de problemer. Spørgsmålet er, om det er en god ide at lave en reform nu og disrupte systemet, så vi presser det til at løfte kapaciteten, men med en risiko for, at det i en lang periode ikke vil fungere godt nok for patienterne.«

Rygtet om, at regionerne blive afskaffet, har skabt ballade internt i Venstre. Det ventes, at partiet vil blive klogere på den kommende sundhedsreform, når Lars Løkke Rasmussen holder hovedbestyrelsesmøde i aften på Crowne Plaza på Amager.