Ekspert om børnehavenepotisme: Det er alvorligt

To institutionsledere i København har ansat deres børn i job, som ikke har været slået op. Samme sted arbejder mand og kone side om side i ledelsen.

Børnene på arkivbilledet her går ikke i den nævnte institution. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørn Deleuran

Kan du forestille dig en offentlig arbejdsplads, hvor den øverste leder ansætter sine to børn? Hvor kone, mand og barn arbejder sammen? Og hvor stillingerne ikke bliver slået op?

Ikke helt, vel. For på de fleste arbejdspladser anses det for at være om ikke et problem, så et potentielt problem eller en belastning for kollegerne, hvis ægtefæller, kærester eller børn arbejder sammen. Og på nogle arbejdspladser, både offentlige og private, forbyder klare regler, at familiemedlemmer ansætter hinanden eller arbejder tæt sammen. Men i en integreret institution i Valby ser man anderledes på det. Her har personalemøderne nærmest haft karakter af en familiefest.

I oktober sidste år fastansatte klyngelederen, der var chef for en række institutioner i Valby, sin egen søn, der tidligere havde arbejdet som timelønnet vikar og pædagogmedhjælper i institutionen. Sønnen har ingen pædagoguddannelse, men blev alligevel fastansat som pædagog og fik på den måde en bedre løn.

Stillingen, han fik, blev på intet tidspunkt slået op, så andre kunne søge den. Det blev stillingen heller ikke, da klyngelederens anden søn blev ansat samme sted i en stilling som pædagogmedhjælper til den overenskomstmæssige grundløn. Men ikke kun klyngelederen var chef for sin egen familie. Sønnen af den pædagogiske leder i institutionen fik ligeledes et job som pædagogmedhjælper, og igen var stillingen ikke slået op.

Særligt årligt tillæg på 72.000 kr.

Ansættelserne af de to lederes egne børn er dog ikke den eneste usædvanlige ansættelse i institutionen i Valby.

Den pædagogiske leder af stedet arbejdede ikke kun sammen med sin søn. Også hendes mand var ansat. På papiret som pædagogmedhjælper. Men reelt havde han i en årrække fungeret som administrativ medarbejde og fra januar 2011 formelt i en stilling i administrationen af institutionsklyngen.

På papiret stod han stadig ansat som pædagogmedhjælper, men til en løn på ca. 427.000 kr. om året plus et særligt årligt tillæg på 72.000 kr. Mere end hans hustru, den pædagogiske leder på stedet, tjener. Lønnen var dog fastsat og forhandlet på plads af forvaltningen.

Ledernes ansættelser af deres egne børn, de manglende stillingsopslag og de usædvanlige lønforhold har vakt opsigt internt i Københavns Kommune. Efter at have undersøgt sagen indskærpede kommunen, at alle ledige stillinger i de københavnske daginstitutioner skal slås op, så alle kvalificerede har mulighed for at søge dem.

Hvad angår lønningerne, så besluttede den kommunale leder for Valby-området i første omgang, at klyngelederens søn skulle have løn som en pædagogmedhjælper og ikke som en uddannet pædagog. En beslutning der dog senere blev omgjort fra centralt hold i forvaltningen.

»Det er en alvorlig sag. Som udgangspunkt skal alle stillinger i det offentlige slås op. Samtidig må man ikke ansætte sin egen familie,« siger ekspert i offentlig forvaltning lektor Sten Bønsing, Aalborg Universitet.

Skarp kritik fra Ombudsmanden

Han henviser bl.a. til, at Ombudsmanden i 2010 i skarpe vendinger kritiserede Københavns Kommune for ikke at have overholdt de gængse procedurer i forbindelse med fire ansættelser i overborgmester Frank Jensens (S) sekretariat i Københavns Kommune.

Jan Hoby, næstformand i den københavnske pædagogfagforening LFS, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag.

Men ifølge fagforbundet er sagen fra Valby ikke enestående.

»Vi hører om lignende problemer fra vores medlemmer andre steder i kommunen. Udover at det er dybt problematisk i forhold til omgang med betroede midler, så det også et udtryk for et moralsk, fagligt og demokratisk skråplan. Det har indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø og den professionelle ledelse og praksis. Det er mere end svært at træde i karakter som leder i en institution, hvor halvdelen af ens familie er ansat. Og hvordan fyrer man for eksempel en kollega, som man enten ser privat eller er ens søn?« spørger Jan Hoby.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Han undrer sig over, at kommunen ikke tidligere har haft formuleret en politik for at undgå habilitetsproblemer. Det overvejer kommunen dog at gøre nu.

»Vi er glade for, at kommunen nu overvejer at formulere en politik på området i lighed med andre kommuner. Men for ikke at mistænkeliggøre alle byens institutioner for nepotisme vil vi dog samtidig opfordre forvaltningen til at kulegrave hele området for at fange eventuelle andre sager. Det er forvaltningerne, som har tilsynsforpligtelsen og skal sikre god forvaltningsmæssig etik og skik med borgernes skattekroner. Noget tyder på, at Københavns Kommune trænger til at stramme gevaldigt op og genindføre klassiske dyder,« siger Jan Hoby.B