Ekspert: Økologiske svin har det bedre end konventionelle

En ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at økologiske svin er lige så syge som konventionelle svin. Men en ekspert slår fast, at økologiske svin har det bedre end konventionelle.

Selv om en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at økologiske og fritgående svin er lige så syge som konventionelle svin, er det de økologiske grisebasser, der har det bedst.

Sådan lyder meldingen fra Jan Tind Sørensen, professor ved Institut for Husdyrvidenskab, Epidemiologi og Management på Aarhus Universitet.

»Hvis vi snakker dyrevelfærd, er det jo en meget lille del af dyrevelfærden, man kan se ved den her undersøgelse. Tager man de økologiske svin, har de adgang til udearealer, er født på græs, har været længe sammen med deres mor, og de bliver ikke halekuperet. Det er ting, vi normalt tillægger en stor værdi, når vi taler dyrevelfærd.« siger han.

Landbrug & Fødevarer præsenterede torsdag en undersøgelse, hvor man har undersøgt 1,2 millioner konventionelle slagtesvin og 200.000 økologiske og fritgående svin ved ankomsten til slagteriet.

Resultatet er, at næsten fire ud af ti slagtesvin uafhængigt af produktionsformen har spor af sygdomme og skader på slagtetidspunktet.

Jan Tind Sørensen drister sig dog alligevel til at konkludere, at de økologiske svin har det bedre.

»Tager man den gennemsnitlige dyrevelfærd, så har de økologiske svin det bedre end de konventionelle svin. Men økologisk svineproduktion er ikke en garanti for god dyrevelfærd, da der er en betydelig forskel på besætningerne.«

Hos Dyrenes Beskyttelse er chefkonsulent Birgitte Damm overrasket over, at de økologiske svin er syge lige så ofte som de konventionelle svin.

Alligevel er hun sikker på, at de økologiske svin har et bedre liv.

»Frilandsgrise og økologiske grise har bedre plads, halm og grovfoder, og de fødes i hytter på markerne af søer, der aldrig fikseres. Der er ingen tvivl om, at de her svin har det meget bedre end konventionelle slagtesvin,« fastslår Birgitte Damm.

Hun understreger dog, at problemerne med dyrevelfærd hos de økologiske svineproducenter skal tages alvorligt.

Politisk har der i de seneste måneder været fokus på dyrevelfærd, hvor fødevareminister Dan Jørgensen (S) har ført an i en række kampagner, der skulle få danskerne til at spise sundere og mere økologisk.

Tilbage i april afsatte regeringen - med støtte fra Enhedslisten og SF - i alt 240 millioner kroner årligt til økologisk landbrug fra 2016 til 2018.

Fødevareministeren mener, at Landbrug & Fødevarers undersøgelse understreger, at der stadig skal arbejdes på at forbedre dyrevelfærden i den økologiske svineproduktion. Og den udfordring er man parat til at imødegå med flere midler fra landdistriktspuljen.

»Regeringen er indstillet på at sætte penge af til det. Vi har 15 millioner kroner om året til udvikling og forskning i økologisk svineproduktion. Vi vil gerne bruge nogle af dem til de her specifikke problemer,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Og det er en god idé, mener professor Jan Tind Sørensen. Men han advarer mod, at man stirrer sig blind på problemerne:

»Der er rigtig mange positive forhold i den økologiske svineproduktion, så man skal ikke ødelægge de gode ting, fordi der er nogle mindre problemer.«