Ekspert: Ny chef skal få PET-maskinen på ret køl igen

Efter historierne om samarbejdsproblemer mellem de ansatte og PET-toppen er der brug for en ydmyg chef, der respekterer kommandorækken og ikke er for kreativ, vurderer efterretningsekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den vigtigste opgave for den nye PET-chef, Jens Madsen, bliver at få skabt ro oven på et hektisk efterår med samarbejdsproblemer og politisk modvind på Christiansborg.

Det vurderer lektor Flemming Splidsboel Hansen, Københavns Universitet, der er tidligere analytiker hos Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Den umiddelbare opgave bliver at få skabt ro internt i PET. Der har været en del historier om samarbejdsproblemer, så det første, han skal i gang med, bliver at få PET-maskinen til at køre ordentligt igen,« siger Flemming Splidsboel Hansen, der vurderer, at ledelseserfaringen fra posten som chef for Bagmandspolitiet er Jens Madsens væsentligste kvalifikation som ny PET-chef.

Og topposten kræver ifølge Splidsboel ydmyghed og respekt for kommandorækken.

»Han skal passe på ikke at blive for overmodig i forhold til egen organisation, omverdenen og især det politiske niveau. Han skal vide, at justitsministeren og statsministeren er de øverste chefer og rette ind efter dem,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

»Hvis han bliver lidt for selvsikker og skråsikker, så kan det give gnidninger, sådan som vi har set det. Det er specielt i forhold til det politiske niveau, som er dem, der kontrollerer PET. De bryder sig ikke om en tjeneste, som er autonom i den måde, den opererer på,« siger lektoren.

Den nye PET-chef tiltræder 1. januar 2014 og er ansat på åremål i seks år.