Ekspert: Moralsk forfald får velstående til at søge julehjælp

Dårlig moral og en manglende forståelse for, hvad det vil sige at være fattig, får selv velstående familier til at søge fattighjælp, vurderer ekspert.

Hos Frelsens Hær oplever de stort set hvert år, at omkring 1.000 søger julehjælp, selv om de langt fra er berettigede. De får dog ingen hjælp.  - Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er udtryk for lav moral, når velstående familier søger julehjælp beregnet til de allerfattigste. Det vurderer Heidi Boye, ekstern lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i forbrug og forbrugeradfærd.

Berlingske Nyhedsbureau beskrev tirsdag, hvordan velgørende organisationer oplever, at selv folk med job og overskud prøver at få del i de fattiges jul. I Vejen Kommune har en familie med en månedlig indkomst på 60.000 kroner eksempelvis søgt om at få en julekurv, og hos Frelsens Hær har de tidligere fået en ansøgning om julehjælp fra en familie, der havde brændt for mange penge af på en rejse til Caribien.

Og det er både udtryk for en lavere moral og for, at folk ganske enkelt mener, at samfundet har pligt til at hjælpe dem, siger Heidi Boye:

- Vi har et højt skattetryk i Danmark. Og mange folk føler, at når nu de betaler så meget i skat, så har de også ret til at få noget igen. De har en følelse af, at systemet er til for dem og ikke omvendt.

Heidi Boye mener også, at det kan spille ind, at vi ser ganske få virkelig fattige mennesker i Danmark. Det gør det svært at spejle sig i, hvor dårligt nogle mennesker har det sammenlignet med en selv, forklarer hun.

- Hvis man ikke møder dem, der er fattige, bliver det et relativt spørgsmål, om man selv har ret til hjælp. Det er ligesom med sort arbejde og forsikringssvindel, hvor moralen heller ikke altid er så høj. Folk fordømmer det på papiret, men hyrer alligevel selv en sort håndværker eller skriver lidt ekstra på skadesanmeldelsen. Fordi de mener, at der gælder særlige regler for dem, siger Heidi Boye.

De velstillede ansøgere får dog svært ved at få en julekurv. Både i Frelsens Hær, Mødrehjælpen og Dansk Folkehjælp har man indført kontrolsystemer, der skal sikre, at kun de dårligst stillede familier får hjælp til jul.