Ekspert: Lockout rammer svage elever hårdt før eksamen

KLs lockout af lærerne går ud over de elever, der lige nu forbereder sig til eksamen. En ekspert i indlæring er især bekymret for de svage elever, der ikke kan få undervisning.

De sidste to-tre måneder op til eksamen er klart den mest afgørende tid i en 9. klasse, vurderer ekspert i indlæring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til maj går det løs med eksamen for landets 9. og 10. klasser. Men med lockouten af lærerne mister de store elever en del af den vigtige undervisning inden da, og det får konsekvenser, advarer en ekspert i indlæring.

»De sidste to-tre måneder op til eksamen er klart den mest afgørende tid i en 9. klasse. Her samler man trådene op og får alle de uafklarede ting på plads. Det er meget intensiv undervisning, og den gruppe, der plejer at nå det hele i sidste øjeblik, risikerer at tabe på det,« siger Frede Bräuner, der selv arbejdede som folkeskolelærer fra 1983 til 1985.

I dag skriver han bøger og holder foredrag om sammenhængen mellem indlæringsevne, kost og adfærd.

»Især de svage elever er afhængige af, at der er ro og kontinuerlig undervisning, og hvis man bryder den rytme, er der rigtig mange, der kommer ud af kurs. De bliver unødvendigt nervøse og mister fokus,« siger Frede Bräuner.

Kommunernes Landsforening (KL) har fra og med mandag lockoutet de lærere, der er overenskomstansat og medlem af organisationer under Lærernes Centralorganisation. Det er mindst 60.000 lærere på folkeskoler, friskoler, voksenuddannelsescentre, AMU-centre og privatskoler - den største lockout i danmarkshistorien.

Lockouten betyder, at lærerne ikke må gå på arbejde, og mindst 60.000 elever ikke kan undervises som normalt. Nogle forældre vil kunne hjælpe deres børn med at læse op til eksamen derhjemme, men det er ikke alle, der har den mulighed, påpeger Frede Bräuner.

»De svageste børn bliver ramt hårdt, fordi de måske ikke lige har nogle forældre, der kan tage over og hjælpe.«

De mindre elever vil derimod ikke blive sat alvorligt bagud, mener Frede Bräuner. På flere skoler holder de i alt godt 8.000 tjenestemænd, der ikke er omfattet af konflikten, opsyn med de små klasser - og for de elever, hvis skole er helt lukket, venter der andre lærerige oplevelser.

»Jeg er slet ikke bekymret for de små. De får jo indsigt i andre områder, mens de ikke kan komme i skole. De oplever en konflikt, der er en del af den virkelige verden, og der er meget læring i det,« siger Frede Bräuner.

Hos Ministeriet for Børn og Unge kan forældre og lærere søge information om, hvordan de skal forholde sig under konflikten. Her sidder medarbejdere klar til at svare på spørgsmål i call-centret på telefon 33925111.