Ekspert: Kronprinsen kan blive nødt til at boykotte OL

Opdateret 12.48: Ifølge Claus Haagen Jensen, professor i statsret på Aalborg Universitet, vil Kronprinsen være tilskyndet til at boykotte OL’s åbningsceremoni, hvis regeringen gør det.

Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kronprins Frederik er i forbindelse med hans kandidatur til den Internationale Olympiske Komite (IOC) ved at blive en politisk repræsentant for Danmark. Derfor kan han blive nødt til at boykotte OL’s åbningsceremoni, hvis det officielle Danmark vælger den strategi.

»Hvis Kronprinsen er fornuftig, så lytter han til de signaler han får. Han vil være tilskyndet til at følge regeringens linje. Det er jo ikke heldigt, hvis han som tronfølger kommer på kollisionskurs med den danske regering,« siger Claus Haagen Jensen.

Statsretseksperten mener, at det vil føre til en samtale med statsministeren, hvis Kronprinsen vælger at gå mod regeringens linje.

Jens Elo Rytter, lektor i forvaltningsret, er på linje med Claus Haagen Jensens vurdering.

- Hvis det officielle Danmark boykotter Beijing, har jeg svært ved at forestille mig, at kronprinsen kan komme. Han skal jo helst agere i overensstemmelse med dansk politik og kan ikke gå på tværs af det officielle Danmark, siger Jens Elo Rytter til Ritzau.

Han henviser til, at der i Danmark er tradition for, at kongehuset forholder sig politisk neutralt og ikke afviger fra den politiske linje, der er lagt af den danske regering. Vælger kronprinsen at være til stede, bryder han med den tradition, og det er ikke sandsynligt.

Heller ikke som privatperson vil være muligt for kronprinsen at deltage, vurderer Jens Elo Rytter.

- I sådan en situation er det svært at adskille kronprinsen som officiel figur fra kronprinsen som privat person. Så det vil være problematisk, siger Jens Elo Rytter.