Ekspert: Katastrofalt med angivelseskultur

Peter Lauritsen, der er lektor og overvågningsekspert ved Aarhus Universitet, mener, skatteminister Morten Østergaard træffer en god beslutning ved at droppe Skats anonyme sladretjeneste.

Skatteminister Morten Østergaard skrotter nu den omstridte digitale tjeneste, hvor borgere anonymt skal kunne anmelde hinanden for sort arbejde og socialt bedrageri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Morten Østergaard (R) siger i fredagens udgave af Berlingske, at han vil droppe Skats planlagte sladretjeneste, hvor danskere anonymt skulle have mulighed for at angive hinandens sociale bedrageri og skattesnyd.

Ifølge lektor og overvågningsekspert ved Aarhus Universitet Peter Lauritsen, har skatteministeren taget et skridt i den rigtige retning for at undgå et overvågningssamfund, hvor mistillid er mere normalt end tillid.

»Jeg mener, at det er en god idé at droppe ordningen. Selvfølgelig skal man ikke snyde i skat eller lave socialt bedrageri, men der, hvor det bliver kritisk, er, når myndighederne opfordrer borgere til at overvåge hinanden for at afsløre snyd. Det vil være katastrofalt for ethvert samfund, hvis borgere overvåger og angiver hinanden som den mest naturlige ting,« siger Peter Lauritsen.

I 2013 meldte 9.750 borgere eller virksomheder andre for socialt bedrageri eller sort arbejde. Tallet er næsten er en fordobling på fire år.

Den markante stigning har afført, at der blev oprettet en særlig afdeling i Skat med 65 medarbejdere til at håndtere de mange anmeldelser. Det har dog ikke været muligt at angive andre anonymt, hvis anmeldelsen blev sendt på en mail, og sådan bliver det heller ikke i fremtiden, hvilket er godt for retssikkerheden ifølge Peter Lauritsen.

»Man skal stå til ansvar for sine handlinger, og hvis man melder nogen for noget, så skal man som udgangspunkt stå ved den anmeldelse. Retssikkerhedsmæssigt er det godt at vide, hvem der har anmeldt én og på hvilken baggrund. Helt grundlæggende må det være myndighedernes opgave at undersøge tilfælde, hvor man har mistanke om, at der foregår noget forkert,« siger overvågningseksperten.

SF’s finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, siger til Berlingske, at hun frygter, at mindre sort arbejde vil blive afsløret, når borgerne ikke kan blive garanteret anonymitet.

Det er dog en pris, der er værd at betale, mener Peter Lauritsen.

»Hvor langt skal man gå for at få fat i bedragerne og pengene? Det er en hårfin balance, for man forventer, at alle bidrager til samfundet. Men spørgsmålet er, hvad det gør ved et lokalsamfund eller boligkvarter, hvis man skal gå og holde øje og snage i andres ting. Jeg synes, det er en høj pris at betale i et samfund, der er baseret på tillid,« siger han.