Ekspert: K løser ikke opgaven

De Konservative vil tidsbegrænse førtidspensionen for unge under 40 år. Det får ikke førtidspensionister i arbejde, lyder det fra ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt for mange yngre mennesker bliver parkeret på livsvarig førtidspension. Derfor skal førtidspensionister under 40 år som udgangspunkt have deres sag revurderet hvert tredje år. Samtidig skal der oprettes et uafhængigt lægepanel, som skal godkende, inden kommunen kan tilkende pension.
Sådan lyder forslaget fra de Konservatives arbejdsmarkedsordfører, Helle Sjelle.

Men det løser ikke problemet, lyder det fra direktør i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Jørgen Søndergaard. Han var formand for regeringens egen arbejdsmarkedskommission, der har konkluderet, at der kan flyttes op imod 6.000 personer ud på arbejdsmarkedet, hvis førtidspensionen reformeres rigtigt.
»Den gennemgående vurdering var, at det ikke i sig selv hjælper noget at gøre den midlertidig. Der skal gøres noget for at hjælpe de pågældende mennesker tilbage til arbejdsmarkedet,« siger Jørgen Søndergaard.

Dels skal der skabes muligheder for gradvis indslusning på arbejdsmarkedet. Dels kan politikerne blive nødt til at gøre satserne for midlertidig førtidspension mindre end den permanente førtidspension i dag, hvis man skal motivere førtidspensionister til at bevæge sig ud på arbejdsmarkedet, mener han.
»Hvis man gør førtidspensionen med de nuværende satser tidsbegrænset, så giver man de her mennesker – hvoraf mange aldrig har været på arbejdsmarkedet – en så høj ydelse, at det er meget usikkert, om de nogensinde kan få en indkomst, der er større end den, de får på midlertidig førtidspension,« siger Jørgen Søndergaard.

Brug for særlig ordning

Regeringen har annonceret en reform af førtidspensionen til efteråret, og Ks udspil kommer inden regeringen har gjort sin stilling op. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er dog også optaget af unge, der får tildelt førtidspension på grund af psykiske sygdomme. Den gruppe udgør i dag syv ud af ti nye, yngre førtidspensionister.

»Nogle overvinder den psykiske lidelse og kan enten helt eller delvist varetage et arbejde på et senere tidspunkt, og den mulighed er det vigtigt, at vi ikke fratager folk,« siger ministeren, der vil indkalde til forhandlinger, inden Folketinget åbner i oktober.

Hos Bedre Psykiatri glæder man sig over, at problematikken tages op af politikerne. Men en ordning uden for det normale system ville være den optimale løsning, mener generalsekretær Thorstein Theilgaard.

»Hvis vi virkelig vil have flest mulige til at lande på fødderne bagefter, så flere kommer til at bidrage til samfundskagen, så bør man strikke noget sammen, der særligt gælder psykisk syge,« siger han.

Socialdemokraterne og SF er noget skeptiske over for at revurdere førtidspensionister hvert tredje år. Den tidligere socialdemokratiske socialminister og overvismand Bent Rold Andersen er mere lydhør.

»Den her revurdering kan i virkeligheden være en chance for de mennesker. Men det forudsætter naturligvis, at man via systemet kan finde frem til de chancer, der er,« siger Bent Rold Andersen, der til gengæld advarer kraftigt mod at skære i satsen.