Ekspert: IS får tæsk - og danske jægersoldater skal presse IS endnu mere i Syrien

Det er en justering og ikke en revolutionerende ændring, at regeringen beder om politisk accept til at sende specialstyrker til grænsen mellem Irak og Syrien, vurderer lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen.

Regeringen vil sende landstyrker i kamp mod IS. Fredag vil regeringen bede om politisk accept til at sende specialstyrker til grænsen mellem Irak og Syrien.Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

18 jægersoldater har siden november 2016 været i Irak for at træne irakiske styrker som en del af Operation Inherent Resolve, og nu ser det ud til, at de fremover kommer til at spille en mere aktiv rolle, hvor de skal bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i direkte kamp.

Unavngivne kilde har bekræftet over for Politiken, at regeringen i dag søger politisk accept til at sende danske specialstyrker til grænseområdet mellem Irak og Syrien, hvor de i samarbejde med irakiske styrker skal bekæmpe Islamisk Stat. Ifølge Politikens oplysninger vil der være tale om historisk vidtgående opgaver for specialstyrkerne, men spørger man lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen, er tonen mere afdæmpet.

»Jeg ser det bare som en logisk justering af det bidrag, vi har dernede, som der ikke er mange revolutioner i. Og så ser jeg det primært som et dansk forsøg på at kompensere for, at man har trukket sine primære kampenheder hjem, som var F-16 fly. Og i og med, at man stadig gerne vil have en høj profil i koalitionen, så har man altså fundet det opportunt at give specialstyrkerne en bredere vifte af muligheder for at operere,« siger han.

Lektoren påpeger, at situationen i Irak og Syrien hele tiden ændrer sig, og at det her sandsynligvis er en justering, som giver god mening rent militært.

»Tingene flytter sig jo, fordi IS får tæsk på slagmarken. De kommer til at trække sig tilbage ind i Syrien, og så giver det god mening, at man giver danske soldater mulighed for at følge med. Grænsen er jo ikke regulær, for ingen af landene har styr på den. Det har aldrig givet militær mening, at der var den grænse,« siger han.

Johannes Riber Nordby, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, påpeger dog, at det kan være en større ændring på vej fra regeringen, hvis der ikke blot er tale en justering inden for det nuværende beslutningsforslag, der blev fremsat i marts 2016. I beslutningsforslaget, som sætter rammen for den danske indsats mod IS i Irak og Syrien, er det blandt andet fastlagt, at en specialstyrkeoperation i et omfang på cirka 60 personer kan sendes afsted, herunder de nødvendige støttefunktioner til logistik og sikring.

»Skal det her i Folketinget, er det interessant, for så er det ligesom en ny udsendelse. Det er det, man skal lure på, og hvor hurtigt det skal gå,« siger han.

Da Lars Løkke Rasmussen i december var i Irak for at besøge de danske styrker, gjorde han det klart, at han forventer en langvarig dansk indsats i landet.

»Vi har set, at vi historisk har vundet krige, og jeg har nær sagt tabt freden. Fordi vi har tabt tålmodigheden. Derfor tror jeg, man må indstille sig på at være tålmodig,« sagde han til Ritzau.

I samme forbindelse udtalte chefen for jægersoldaterne, Rasmus Amstrup, at det vil tage fem år at træne og støtte irakiske styrker, så de kan drive IS ud af Irak og Syrien.

Danmark bidrager i øjeblikket til Operation Inherent Resolve i Irak med med soldater, som træner irakiske sikkerhedsstyrker, med et transportfly og dertilhørende personel og med et radarbidrag fra Flyvevåbnet. Tidligere har danske F-16-fly også dettaget i den internationale koaltion mod IS.