Ekspert: Hizb ut-Tahrir laver ny »Egedalsvænge« i Nivå

Beboerformand for Islandshøjparken har angiveligt tilknytning til Hizb ut-Tahrir. Det ligner sagen om Egedalsvænge, hvor den islamistiske organisation også øvede sin indflydelse, vurderer forsker i Hizb ut-Tahrir.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir fik i 2012 tilsyneladende et udbytte af indflydelsen på beboerforeningen i Egedalsvænge i den nordsjællandske by Kokkedal. Det får nu organisationen til at lave en lignende manøvre i Islandshøjparken i Nivå, vurderer lektor på Syddansk Universitet Kirstine Sinclair, der forsker i Hizb ut-Tahrir.

»Det er noget lignende, vi ser i Nivå nu. Ved at gå en demokratisk vej har Hizb ut-Tahrir igen fundet ind i en beboerbestyrelse,« siger lektor Kirstine Sinclair.

Det er den nye formand for Islandshøjparken i Nivå, Omar Saad, der ifølge Frederiksborg Amts Avis har tilknytning til Hizb ut-Tahrir. Han skulle blandt andet have talt mod ytringsfrihed og for et kalifat på videoer på internetmediet Youtube, beretter avisen.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at Hizb ut-Tahrir får indflydelse i en beboerbestyrelse. Tilbage i 2012 blev Egedalsvænge i Kokkedal nord for København landskendt, da det kom frem, at bestyrelsen vedtog et »nej« til en juletræsfest og at give penge til et juletræ i området. Bestyrelsen fik dengang »rådgivning« af Hizb ut-Tahrir. Det er erfaringerne fra dengang, der kan have fået organisationen til at forsøge sig i Nivå, vurderer Kirstine Sinclair.

»Hizb ut-Tahrir må have syntes, at de fik noget ud af initiativet dengang både lokalt og i deres arbejde i øvrigt. Ellers vil de ikke gøre det igen. Det er rationelt tænkende mennesker,« siger hun og forklarer, at det i sig selv ikke er noget problem, at Hizb ut-Tahrir deltager i borgerdemokratiet, fordi organisationen kan have fornuftige holdninger til eksempelvis husleje eller familieture til BonBon-land. Derudover er organisationen ikke ulovlig, påpeger hun.

»Men det er menneskesynet bag, der er dybt usympatisk. De har en meget diskriminerende holdning til minoriteter og har ideologien med sig alle vegne også ind i en beboerbestyrelse,« siger hun.

Berlingske Nyhedsbureau har talt med beboerformand Omar Saad, men han ønsker ikke at udtale sig om sin tilknytning til Hizb ut-Tahrir. Til Frederiksborg Amts Avis siger han:

»Jeg stillede op som formand, fordi jeg blev opfordret til det af mange beboere, og jeg vil arbejde for, at folk føler sig godt tilpas og er glade for at bo i Islandshøjparken. Min politiske holdning har ikke noget med sagen at gøre og får ingen indflydelse på arbejdet som formand,« siger han til avisen.