Ekspert: »Hasarderet« at afholde festuge i Aarhus

Om to uger samles tusindvis af aarhusianere efter planen til festuge i midtbyen med koncerter, foredrag og fest. Det sker midt i en opblomstring af coronavirussen i landets næststørste by. Ifølge to eksperter er det en yderst farlig kombination.

Koncert med Tina Dickow på scenen i Rådhusparken under festugen i 2015. På grund af coronavirussen er større koncerter aflyst i år, men eksperter er alligevel bekymrede. Arkivfoto: Axel Schütt Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt

Det vil være decideret »hasarderet« at afholde festuge i Aarhus om kun to uger, mener en af landets førende forskere i pandemier, professor Lone Simonsen, der får opbakning fra professor i virologi Rune Hartmann.

28. august skydes den årlige kulturbegivenhed i gang i landets næststørste by. Det sker samtidig med, at byen er ramt af et pludseligt udbrud af coronavirusset.

Og det er en rigtig dårlig kombination, mener Lone Simonsen, professor ved Roskilde Universitet:

»At afholde en stor festlighed i Aarhus virker hasarderet – givet smittetrykket dér i øjeblikket. Det er et fantastisk setup for en superspredersituation,« siger hun med henvisning til det særlige fænomen, hvor såkaldte »superspredere« af smitten formår at smitte et stort antal mennesker ved begivenheder med mange mennesker samlet på begrænset plads.

Fest med restriktioner

Aarhus er de seneste uger blevet et af de danske corona-hotspots, ifølge Statens Serum Institut blandt andet på grund af et udbrud blandt kommunens somaliske borgere. Udbruddet i Aarhus bidrog – sammen med et udbrud på Danish Crowns slagteri i Ringsted på Sjælland – til et stigende nationalt smittetryk, og myndighederne anbefaler nu mundbind i den offentlige transport i Aarhus og omkringliggende kommuner. Desuden er det indført besøgsrestriktioner på plejehjem og sociale botilbud.

Ikke desto mindre har byen valgt at fastholde planerne om at afholde festugen – dog med en række restriktioner: Blandt andet vil der kun blive lukket 100 personer ind til koncerter med stående publikum, de helt store koncerter vil blive aflyst, og festugen vil ikke selv sælge alkohol – det vil byens barer og cafeer dog fortsat.

Men alligevel er det en yderst risikabel idé at afholde festugen, mener Rune Hartmann, der er professor i immunologi ved Aarhus Universitet.

»Ved en festuge samles folk fra mange forskellige samfundsgrupper, og det skaber grobund for, at en masse nye, forskellige smittekæder kan blive etableret. Desuden ved vi af erfaring, at begivenheder med alkohol øger risikoen for smittespredning. Når folk bliver påvirkede, bliver de ganske enkelt mindre påpasselige,« siger han.

»Det er en politisk beslutning, om man vil løbe risikoen. Men som privatperson har jeg svært ved at forstå, at man vil lægge restriktioner på folks arbejdsliv og skolebørns uddannelse, men insisterer på at afholde en festuge,« siger Rune Hartmann, der foreslår, at man enten aflyser eller ændrer festugen drastisk:

»Tørlæg festugen«

»Man kunne vælge at tørlægge festugen helt og aldeles eller udelukkende streame koncerterne over nettet. Der er jo muligheder,« siger han.

Tidligere afviste Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der også er formand for festugens bestyrelse, at aflyse festugen, men efter kritik fra blandt andre eksperter og politikere vil han nu genoverveje sin beslutning.

»Der er indkaldt til bestyrelsesmøde i festugen på mandag, og her vil vi træffe den endelige beslutning om, hvad vi gør – og eventuelt i hvilket omfang.«

»Konklusionen vil meget bero på en sundhedsfaglig vurdering, og på de signaler, vi får fra Christiansborg,« siger Jacob Bundsgaard ifølge Århus Stiftstidende.

Ikke verdens bedste idé

Forslaget om at aflyse festugen kom i første omgang fra SFs politiske leder i Aarhus Kommune, Thomas Medom, i et opslag på Facebook.

»Med det nuværende smittetryk i Aarhus virker det ikke som verdens bedste idé at samles til festuge om godt to uger,« skrev han.

I dag fik han opbakning fra SFs gruppeformand på Christiansborg, Jacob Mark.

»I Aarhus har man lukket ned for besøg på plejehjemmene. Men festugen med tusindvis af deltagere og alkohol skal åbenbart afholdes. Gu’ fanden er det ikke sjovt at aflyse festuger. Men tænk hvis alle provinsbyerne med festuger valgte at gøre som Aarhus. Det er jo tåbeligt,« skrev han på Twitter.

Åbningsfest er aflyst

Berlingske har ikke kunnet få en kommentar fra Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge. Men ifølge Ritzau afviser hun bekymringerne.

»Vi har holdt os så restriktivt som muligt,« siger hun.

Den store åbningskoncert er aflyst, og mange af de store arrangementer er erstattet af mindre oplevelser, som ikke lægger op til stor begejstring og fest, påpeger hun.

»Vi har virkelig skruet ned for festen. Man kan i virkeligheden blive mere bekymret, når man træder ind i et storcenter, på Molslinjen eller i et tog,« siger Rikke Øxner ifølge Ritzau.

Festugen løber over ti dage – fra 28. august til og med 6. september – og byder blandt andet på en lang række koncerter, foredrag og debatter.