Ekspert: Fornuftigt udspil omkring Tibet

Kina-kender vurderer, at Danmark med ny Tibet-erklæring tilslutter sig realiteterne i denne verden, og at der ikke er tale om nogen ændring af dansk politik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forudsigeligt og samtidig fornuftigt.

Det er de ord, som falder Clemens Stubbe Østergaard ind, når lektoren i international politik ved Aarhus Universitet skal vurdere den erklæring om Danmarks forhold til Tibet, der onsdag aften blev godkendt i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

- Det ville være alt for risikabelt, både rent politisk og for erhvervslivets muligheder i Kina, hvis vi fortsatte med at provokere kineserne, som det skete, da statsministeren og udenrigsministeren i foråret modtog Tibets åndelige leder, Dalai Lama, siger Stubbe Østergaard til Ritzau.

I 2003 modtog den daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), på samme måde, men siden er der efter lektorens opfattelse sket en markant ændring af forholdene.

- Det skyldes. at Kina i dag markerer sig som verdens næststærkeste økonomi. Desuden har kineserne i stigende grad en opfattelse af Dalai Lama som en separatist, der reelt agerer som leder af en tibetansk eksilregering. Når han opsøger statsoverhoveder verden over, er det næppe religion, der står øverst på dagsordenen.

Clemens Stubbe Østergaard ser ikke nævnets erklæring som et udtryk for nogen ændring af den danske politik. Han fremhæver også, at Danmark fortsat støtter idéen om autonomi for Tibet.

- Det er også meget heldigt og sikkert ikke helt tilfældigt, at erklæringen kommer, kort før Kinas regeringschef indfinder sig til klimatopmødet i København. Han kan så glæde sig over, at Danmark ligesom en række andre har tilsluttet sig realiteterne i denne verden, påpeger han.

/ritzau/