Ekspert: »FBI-sag er næppe alvorlig«

Enhedslisten kræver redegørelse efter nye oplysnigner om, at FBI måske har efterforsket på dansk grund uden tilladelse. Ifølge juraprofessor Lars Bo Langsted kommer sagen ikke til at få større konsekvenser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vidste de danske myndigheder, at FBI efterforskede på dansk grund?

Spørgsmålene er mange, efter Politiken i går bragte et større interview med den islandske WikiLeaks-afhopper, Sigurdur Thordarson, der flere gange mødtes med forbundspolitiet FBI i Danmark for udlevere informationer om WikiLeaks til amerikanerne. Herunder i en bil foran en McDonald's i Aarhus i marts 2012, hvor han udleverede otte harddiske til agenterne fra USA. 

Blandt andet Enhedslisten mener, det er fuldstændig uacceptabelt, hvis danske myndigheder har været vidende om ulovlighed efterforskning på dansk grund og blot accepteret amerikanernes tilstedeværelse. De kræver en redegørelse om sagens forløb, siger gruppeformand Per Clausen til BNB.

Juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg universitet understreger over for Berlingske, at FBI som udgangspunkt ikke må efterforske i Danmark uden de danske myndigheders tilladelse. Alligevel tvivler han på, at der kommer et større efterspil i kølvandet på søndagens afsløringer fra islandske Sigurdur Thordarson.

»Det her er en sag af meget begrænset alvor, for der er tale om et stykke helt fredeligt stykke politiarbejde. Så vidt vi ved har der været et frivilligt møde mellem FBI og en islandsk statsborger, hvor der er sket en udlevering af nogle harddiske og nogle samtaler,« siger Langsted.

Hvis det amerikanske forbundspoliti var gået mere dramatisk til værks, ville sagens alvor vokse betragteligt, mener han.

»Havde de på den anden side lavet ransagninger eller brugt øvrige magtmidler, havde det været et langt større problem. Det er svært at forestille sig nogen større diplomatisk krise mellem Danmark og USA på denne baggrund - men USA skulle selvfølgeligt have spurgt om lov,« siger professoren.

Afhopperen fra WikiLeaks forsynede FBI med interne oplysninger fra organisationen, der tidligere har offentliggjort store mængder fortrolige dokumenter om blandt andet USAs krige i Afghanistan og Irak.

I forhold til, hvorfor møderne netop skulle finde sted i Danmark, kan der være tusinde årsager til, siger professor Lars Bo Langsted, der tvivler på, at vi nogensinde får den fulde forklaring. 

»Det kan være af praktiske årsager. Flyforbindelserne fra Island er rigtig gode til USA, Norge, og Danmark. Islændingen havde måske ikke lyst til at rejse til USA, derfor var det nærliggende at vælge Danmark eller Norge, og Danmark og USA har et godt samarbejde,« siger Lars Bo Langsted.

PET nægter at udtale sig om den konkrete sag, eller generelt om udenlandske tjenesters aktiviteter i Danmark. Østjyllands Politi bekræftede i går over for Politiken, at de ikke kender noget til mødet i Aarhus, og justitsminister Morten Bødskov (S) svarede allerede for et år siden i Folketinget, at hverken Justitsministeret, PET eller Rigspolitiet har noget nærmere kendskab« til møderne. Møderne var dengang blevet nævnt i et amerikansk nyhedsmedie.

WikiLeaks har valgt at anmelde Thordarson og unavngivne FBI-agenter til Østjyllands Politi samt PET og Østjyllands Politi til Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Ifølge talsmand Kristinn Hrafnson er WikiLeaks parate til at gå hele vejen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg med sagen:

»Individers ret er krænket her, og ting er blevet stjålet. Hvis dansk politi ikke vil efterforske det til bunds, er det en alvorlig sag, som bør forfølges til det højeste niveau,« udtaler Hrafnson til Politiken.