Ekspert enig: Dansk mad er sundest

Danske fødevarer er typisk bedre og sundere end udenlandske, siger ernæringsekspert Arne Astrup, som dermed bakker op om fødevareminister Dan Jørgensens opfordring til forbrugerne.

»Når vi gang på gang ser, at der findes sprøjterester og forskellige andre ting i fødevarer, så er det typisk noget, der kommer i importerede varer. Vi har en høj standard af fødevarer i Danmark. Det gør, at forbrugerne i højere grad kan føle sig sikre,« siger Arne Astrup, der her ses i forbindelse med udgivelsen af en kogebog om sund hverdagsmad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har helt ret, når han siger, at danske fødevarer er sundere og af højere kvalitet end tilsvarende produkter fra andre lande.

Det fastslår Arne Astrup, professor i ernæring ved Københavns Universitet. Han mener, at danske fødevarer som hovedregel har en kulinarisk, sundhedsmæssig og miljømæssig værdi, der giver andre landes produkter baghjul.

»Når vi gang på gang ser, at der findes sprøjterester og forskellige andre ting i fødevarer, så er det typisk noget, der kommer i importerede varer. Vi har en høj standard af fødevarer i Danmark. Det gør, at forbrugerne i højere grad kan føle sig sikre,« siger Arne Astrup.

Dan Jørgensen opfordrer i Berlingske danskerne til at lægge flere danske produkter i indkøbsvognen.

»Danske fødevarer er topkvalitet, så alene af den sundhedsmæssige årsag er der gode grunde til det,« siger fødevareministeren.

Det er en god og fornuftig melding, mener Arne Astrup.

»Jeg synes, at det er et udmærket initiativ. Det er klart, at det kan ikke være en militant regel om, at man kun må spise dansk, men det er fornuftigt at købe danske æbler og pærer frem for frugt, der er fløjet jorden rundt for at komme hertil,« siger han og tilføjer:

»Inden for eksempelvis æbler og pærer har vi en masse fantastiske velsmagende sorter i Danmark, som producenterne faktisk har svært ved at få solgt til en fornuftig pris, fordi de udkonkurreres af en masse importeret frugt, som i virkeligheden ikke har samme kvalitet«.