Ekspert efterlyser brobygger til PET

Det er en klar fordel, hvis PETs kommende chef både har erfaring fra centraladministrationen og politiet, mener lektor Flemming Splidsboel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en særdeles attraktiv stol, der bliver ledig, når PET-chef Jakob Scharf stopper ved årets udgang.

»Det er et meget, meget attraktivt job. For de rette typer, som har de ambitioner, er det et utrolig spændende arbejdsområde og en højtprofileret stilling,« siger lektor Flemming Splidsboel, der har forsket i PET.

Jakob Scharf kom med erfaring fra både centraladministrationen og politiet, da han blev PET-chef i 2007. Den kombination er en fordel, mener Flemming Splidsboel.

»PET har en blandet medarbejderskare. På den ene side har man et mindretal af politifolk og på den anden side har man en gruppe akademikere. Hvis man kan slå bro mellem de to grupper, er det positivt og et plus,« siger han og uddyber:

»Hvis man har haft eller har en god karriere centralt i centraladministrationen, er jeg overbevist om, det er et stort plus«.

De seneste måneder har der været blæst om PET og Jakob Scharf, og Flemming Splidsboel vurderer, at politikernes tolkning af problemerne spiller en rolle for, hvilken profil man i sidste ende vælger.

»Tolkningen kan være, at man i bund og grund synes, det er gået rigtig godt i PET, men bare har haft en chef, der er kørt lidt af sporet, men den kan også være, at der er brug for ændringer,« siger Flemming Splidsboel og uddyber: »De ændringer kunne for eksempel være, at man ønsker at trække PET tættere på. Måske synes man, at PET er lige lidt for kreativ og autonom, og det tilsiger, at man satser på en person fra centraladministrationen. Én, der kender systemet og det politiske game«.

Uanset hvem der bliver chef, venter der vedkommende en række udfordringer.

»Den største opgave bliver umiddelbart at få genskabt tilliden til medarbejdergruppen,« siger Flemming Splidsboel.

På nuværende tidspunkt kan Justitsministeriet ikke sige noget om, hvornår man er klar med Jakob Scharfs afløser.