Ekspert: Dronningens udtalelser går lige til grænsen

I et interview med Berlingske giver dronning Margrethe sit syn på udlændingedebatten i Danmark og terrorangrebet mod København. Hendes udtalelser går lige til grænsen, men aldrig over, mener kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dronning Margrethe går lige til grænsen for, hvad man kan tillade sig at sige som regent, når hun i et interview med Berlingske siger, at fremmede, der kommer til landet, skal respektere nogle basale spilleregler og gøre en indsats for at tilpasse sig det danske samfund.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker, kongehusekspert og ekstern lektor ved Københavns Universitet.

»Det er meget markante udmeldinger, Dronningen kommer med i forhold til, hvad hun har sagt tidligere. Hun har gradvist skærpet tonen de senere år med hensyn til diskussionen om udlændingespørgsmålet. Hun havde den berømte nytårstale i 1984, da hun talte om dumsmarte bemærkninger og rettede skytset mod danskerne,« siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

»I 2006 talte hun også om udlændingespørgsmålet, og siden da har hun i højere grad gjort opmærksom på, at udlændinge også skal tilpasse sig Danmark, og dette interview er en foreløbig kulmination på de holdninger, som er, at man som udlænding skal tilpasse sig det mentale klima i Danmark, som hun formulerer det,« siger han.

Lars Hovbakke Sørensen understreger, at dronning Margrethe aldrig træder over grænsen, og han vurderer, at danskerne vil lytte til hendes markante udmeldinger og anskue dem som både konstruktive og relevante.

»Dronningen går ikke for langt. Hun går lige til grænsen for, hvad hun kan sige. Hun påpeger nogle væsentlige samfundsmæssige problemer, som også diskuteres politisk, men hun tager ikke stilling til, hvordan man skal løse problemerne. Hun tager heller ikke stilling på en måde, så man kan lægge en bestemt politisk linje hen over,« siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

»Dronningen har opbygget mere og mere respekt hos befolkningen gennem årene, og mange lytter til, hvad hun siger. Det er ikke sådan, at politikerne vil lave tiltag baseret på hendes udtalelser, men man skal ikke undervurdere, hvor mange danskere, der lytter til hendes ord,« siger kongehuseksperten.

Netop befolkningens positive syn på regenten og hendes store livserfaring gør, at dronning Margrethe har skruet op for retorikken over de senere år, påpeger Lars Hovbakke Sørensen. Sammenholdt med terroranslaget mod København, giver det ifølge ham god mening, at dronning Margrethe har udtalt sig så bramfrit i interviewet med Berlingske.

»Dronningen siger langt flere markante ting i dag end for 15-20 år siden. Der er sket flere markante ting i den seneste tid med terrorangrebet i Paris og begivenhederne i København efterfølgende, og derfor er der behov for mere markante svar fra Dronningen, som er et nationalt samlingspunkt. Derudover kan hun bedre tillade sig at komme med markante meninger, da hun har fået mere erfaring og har opbygget stor tillid i befolkningen,« siger Lars Hovbakke Sørensen, der er sikker på, man vil se flere markante udtalelser af samme skuffe fra regenten i fremtiden:

»Men hun vil aldrig gå over grænsen. Det er hun alt for klog til.«

 

Hvad synes du om Dronningens udmelding?

Posted by Berlingske on 12. april 2015