Ekspert: DK efterlader et land i borgerkrig

Danske soldater siger farvel til et land i kaos og har efter fire års ørkenkrig reelt ikke gjort nogen forskel. Hård dom fra international Irak-ekspert.

Danmark forlader et Irak i borgerkrig. Nu handler det om at undgå, at konflikten bereder sig til andre lande i regionen, lyder den dystre vurdering fra den internationale Irak-ekspert Joost Hiltermann.

Dermed har danskerne reelt ikke gjort nogen forskel, mener han.

- For det første var det danske bidrag meget lille. For det andet har koalitionen som sådan ikke opnået noget i Irak. Situationen i landet har udviklet sig til borgerkrig, så det er ikke blevet bedre, men værre, siger Joost Hiltermann fra den internationale tænketank International Crisis Group.

Han har beskæftiget sig med Irak i godt 15 år, og mener, at den danske tilbagetrækning og ifølge ham også en snarlig britisk og amerikansk exit markerer slutningen på en periode, hvor man troede, man kunne genopbygge landet.

Ifølge Joost Hiltermann skal amerikanerne til forhandlingsbordet med Syrien og Iran, så man undgår, at konflikten udvikler sig til en regional krig i Mellemøsten.

/ritzau/