Ekspert: CPR-aktivisterne skyder sig selv i foden

Juraprofessor Lars Bo Langsted mener, at hackerne bag et omfattende læk af 91 folketingspolitikeres CPR-numre skyder sig selv i foden med angrebet. De kan risikere op til seks års fængsel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis hackernes formål er at sætte fokus på Center for Cyberloven og så tvivl om dens validitet, så hjælper det ikke at hacke og offentliggøre politikeres CPR-numre.

Det mener Lars Bo Langsted, professor i strafferet med ekspertise i IT-kriminalitet fra Cyber Crime Research Centre ved Aalborg Universitet, efter at aktivister natten til torsdag har lagt 91 folketingspolitikeres CPR-numre på nettet.

»Det her viser jo bare, at hacking er relativt simpelt for nogen, og at det er nemt for dem at få fat i følsomme oplysninger. Folkene bag angrebet skyder sig selv i foden, for det her er netop med til at understrege, at der er behov for lovene om cybersikkerhed,« siger Lars Bo Langsted.

I en pressemeddelelse skriver bagmændene, at de har lækket politikernes personnumre netop på grund af loven om Center for Cybersikkerhed, som de mener er et brud på borgernes ret til privatliv.

Skulle politiet finde frem til de skyldige, risikerer personerne bag lækket helt op til seks år fængsel, fortæller Lars Bo Langsted.

»Det er en skærpende omstændighed, når der er tale om så mange oplysninger, og når man hacker med det formål alene at få private oplysninger ud. Og så må man også sige, at det er en form for udemokratisk pression af lovgivningsmagten, og det er en skærpende omstændighed,« siger Lars Bo Langsted.

Inden for de seneste uger har SFs folketingsgruppe fået lækket deres CPR-numre, og det samme skete i sidste uge for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Ifølge Shehzad Ahmad, der er chef i DKCERT, der overvåger netsikkerhed, understreger de seneste ugers angreb, hvor følsomme vi er på internettet.

»Vi er vidner til endnu et bevis på, hvor sårbare vi er over for den type læk. Det er bekymrende, at man kan få adgang til noget så følsomt som CPR-numre og dermed muligheden for at hænge politikere ud,« siger Shehzad Ahmad.

Det er endnu ikke bekræftet, om CPR-numrene er skaffet ved hjælp af hacking, så Shehzad Ahmad kan kun gisne om, hvordan de skyldige har fået adgang til ID-numrene.

»Jeg gætter på, at det kan være databaser, der ikke er beskyttet ordentligt. Men det kan også være adgangsforhold, dårlige eller svage adgangskoder eller systemer, der ikke er bygget ordentlig op,« siger han.