Ekspert: Betænkeligt med peberspray og stav

Politiet skal bruge mindst mulig magt mod demonstranter, skriver politiloven. Derfor lyder det ”betænkeligt” i juraeksperts ører, når peberspray og stave skulle i brug ved Brorsons Kirke i nat.

Foto: Andreas Hagemann Bro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet måtte trække stavene og bruge peberspray for at opløse demonstrationen omkring Brorsons Kirke i nat. Spørgsmålet er i dag, om det var for voldsomt:

- Der gælder et proportionalitetsprincip om mindst mulig magtanvendelse. Hvis man havde kunnet løse opgaven med et mindre indgribende magtmiddel, skal politiet selvfølgelig gøre det, siger Karsten T. Henriksen, advokat og lektor i civilproces ved Københavns Universitet.

- Jeg vil sige, at den konkrete magtanvendelse lyder betænkelig. Kunne det ikke have været klaret uden? Det er svært at sige. Alternativet var jo for politiet at gribe fat i demonstranterne og bære eller slæbe dem væk i stedet for at bruge knipler og peberspray. Det er da en overvejelse værd, om man kunne have gjort det på en mildere måde.

Ok med stave og spray
Talsmand for Københavns Politi, Flemming Steen Munch, mener, at man har brugt den rette mængde magt:

- Magtanvendelse er aldrig et kønt syn. Heller ikke, når vi bruger stave over for unge mennesker. Men vi mener, at vores magtanvendelse ud fra situationen var berettiget, siger Flemming Steen Munch, der selv deltog i operationen i nat:

- Nu var jeg selv tilstede i min civile patruljevogn, som måtte tage flugten ned ad en sidegade, efter at der blev slået og sparket kraftigt på den. Så jeg synes situationen var særdeles anspændt derude, og det var tilsyneladende nødvendigt - beklageligvis - at bruge magtmidler.

Sæt jer i rundkreds
Han accepterer, at folk retter kritik mod politiet, men pointerer samtidig, at demonstranterne vidste, hvad de gik ind til.

- Hvis folk vælger at sige, ‘det er vi fløjtene ligeglade med’, så har de også truffet et valg om eventuelt at blive udsat for vores magtmidler, siger politiets talsmand til berlingske.dk, der opfordrer til en rekonstruktion af nattens begivenheder:

- Jeg synes, du skulle få nogle af dine kolleger til at sætte sig i en rundkreds i redaktionen, holde godt fast, og så kan du prøve at flå dem fra hinanden. Så kan det godt være, du går hen og henter brevordneren for at daske dem en over overarmene.

Uenighed om politiets indsats
Støttegruppen for de afviste irakere mener, at politiet begik overgreb på demonstranter, da Brorsons Kirke blev ryddet.

- De slog med knipler på folk, der sad helt stille på vejen, siger Pelle Dragsted fra støttegruppen Kirkeasyl.

Københavns politidirektør, Johan Reimann, mener modsat, at politiet løste sin opgave ved Brorsons Kirke på bedste måde. Demonstranter, der ønsker at klage over politiet, er velkomne til at gøre det, siger han.

- Ud fra det jeg har set og ved, var det en meget vanskelig opgave, som blev løst på helt fortrinlig vis af samtlige medarbejdere, siger Johan Reimann.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) holder fast i at love og regler skal overholdes. Derfor støtter han aktionen.

- Jeg tror, at vi alle helst ville have været foruden, at det skulle blive nødvendigt at anvende tvang. Men vi lever nu engang i et demokratisk samfund, som bygger på, at man overholder landets love og regler – og man får altså ikke særbehandling, fordi man besætter en kirke.

Web-tv: Døm selv