Ekspert bakker Løkkes romastramning op

Der er intet problematisk i, statsministeren bruger romaproblematik til at skærpe straf for tiggeri, siger lektor i strafferet.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Straffen for »utryghedsskabende« tiggeri skal være hårdere end for andre former for tiggeri. Hvad det vil sige at skabe utryghed ved at tigge, bliver det op til landets dommere at vurdere, for begrebet er endnu ikke en del af dansk ret.

At politikerne vil skærpe straffen for særlige former for tiggeri er uproblematisk, siger lektor i strafferet ved Københavns Universitet, Trine Baumbach.

»Straf er ikke nogen mirakelkur, der løser hverken sociale problemer eller problemer knyttet til indvandring, men et gennemreguleret samfund som vores er nødt til at sige, at her er noget, som er så uacceptabelt, at vi ikke vil finde os i det. Og så er det op til politikerne at finde den rette balance og finde ud af, hvem det er, der skal straffes,« siger Trine Baumbach.

Tiggeri kan straffes efter straffelovens paragraf 197, og her skelnes altså ikke mellem utryghedsskabende tiggeri og andre former for tiggeri. Tiggeri kan give bøde, men det kan også give syv dages betinget fængsel. Under Folketingets afslutningsdebat, kom det frem at regeringen vil have »utryghedsskabende« tiggeri til at kunne give 14 dages ubetinget fængsel.

Lars Løkke Rasmussen (V) mundtlige fremsættelse af  lovforslaget om en skærpet straf for »utryghedsskabende« tiggeri, kommer efter et længere tids fokus på udenlandske hjemløse i medierne. Her er romaer ofte nævnt som en problematisk gruppe.

»Når talen falder på romaer, bliver folk bange for at være racistiske, men det jo helt normalt, at det er konkrete sager, der får et problem op til overfladen og fører til lovgivning. I denne proces taler politikerne selvfølgelig om den konkrete sag, men loven kommer til at gælde for alle, så der er som sådan ikke noget racistisk i det,« siger Trine Baumbach.

Tal fra Københavns Politi viser, at der i 2016 blev rejst sigtelser i 230 sager om betleri. I 2014 var antallet af sigtelser 37.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), beskriver i et interview med Berlingske de store problemer, som byen oplever med udenlandske hjemløse.        

»Jeg ved, at der er fri bevægelighed af arbejdskraft i Europa, og det er jeg selv stor tilhænger af. Men jeg er ikke tilhænger af, at den fri bevægelighed bliver brugt til, at flere og flere migranter lever på gaden med de meget store gener, det medfører, og som I på Berlingske så rigeligt har beskrevet,« sagde Frank Jensen i et interviewet.

Det er helt i orden, når politikerne skærper en staf, fordi nogle nye problematikker gør sig gældende, fastslår Trine Baumbach.

»Vi kriminaliserer ikke bestemte befolkningsgrupper, men det er bestemte befolkningsgrupper, som er årsag til, at problemet er kommet på dagsordenen, og på den baggrund lovgiver politikerne. Det er der ikke noget galt i. Hvis det havde været folk fra Brøndby eller folk fra Haslev, der havde givet anledning til en skærpelse af straffen, så havde vi slet ikke tænkt over, at det kunne være et problem,« siger Trine Baumbach.

Kan man dæmpe det utryghedsskabende tiggeri ved at hæve straffen?

»At hæve straffen er en måde at vise, at vi tager det her problem seriøst. Det er ikke nogen mirakelkur og kan ikke stå alene, men der er noget, der tyder på, at det er nødvendigt at tage denne her problematik alvorligt. Det forlyder, at der kan være tale om organiseret kriminalitet, og hvis det er rigtigt, at der er bagmænd, der tjener på tiggerne, så kan øgede straffe potentielt være en hjælp til at dæmme op for problemet,« siger hun.