Ekspert advarer mod færre soldater i Irak

Færre danske soldater i Irak betyder øget risiko for de udsendte danskere i landet. Der er i stedet brug for klare politiske mål, mener sikkerhedsekspert.

Danske soldater på patrulje i Irak. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

En delvis dansk tilbagetrækning fra Irak vil hverken gavne den danske eller irakiske befolkning. Snarere tværtimod. En reduktion af de danske styrker kan gøre livet farligere for de tilbageværende danskere i Irak. Sådan lyder den klare vurdering fra lederen af Dansk Institut for Militære Studier, Mikkel Vedby Rasmussen.

- Jeg tror, at en reduceret mission vil være farligere for de soldater, der er tilbage. De tilbageværende folk skal i så fald holdes i reserve og indsættes, når irakerne ikke selv kan løse problemerne, men den situation er den farligste. Det betyder, at de danske og britiske styrker skal sættes ind i langt farligere situationer end tidligere, siger Mikkel Vedby Rasmussen til Ritzau.

Han tilføjer, at det danske bidrag på cirka 450 soldater er så lille, at en reduktion ikke giver nogen mening. Vedby Rasmussen efterlyser i stedet klare politiske mål fra den danske regering.

/ritzau/