Eks-ministre: Fogh er dobbeltmoralsk

I 80erne, da de Konservative havde statsministerposten, markerede Venstre sig mindst lige så tit med særstandpunkter, som de Konservative gør i dag, husker de tidligere konservative ministre Palle Simonsen og Torben Rechendorff.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på sit tirsdags-pressemøde. Foto: Bjarke Ørsted, Scanpix Fold sammen
Læs mere

Statsminister Anders Fogh Rasmussen, beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og andre Venstre-folk, der de seneste par dage har krævet mere kæft, trit og retning fra de Konservative, kan godt pakke sammen igen. For da det i 80erne var de Konservative, som havde statsministerposten, da kom Venstre med mindst lige så mange solomarkeringer, som de Konservative gør i dag. Det husker to tidligere konservative ministre, som var med på regeringsholdet i Schlüters tid som statsminister.

»Den daværende skatteminister havde den grundlæggende opfattelse, at man kunne være i regering og opposition samtidig. Og det er jo ham, der er statsminister i dag. Jeg synes bestemt ikke, at Venstre holdt sig tilbage i sin tid, og derfor kan det ikke nytte noget, at hver eneste gang, der kommer en solomelding fra de Konservative i dag, så bryder Tredje Verdenskrig ud,« siger tidligere kirkeminister Torben Rechendorff fra de Konservative og uddyber:

Tidligere finansminister Palle Simonsen husker også 80ernes unge skatteminister.

»Dengang kunne Venstre godt finde på at gå ud - efter der var indgået forlig - og sige, at hvis man selv kunne bestemme, så skulle det have været helt anderledes. Så er det ret strengt, at man i dag ikke under de Konservative at markere selvstændige holdninger,« siger Palle Simonsen.

Synes du, at de Konservatives selvstændige markeringer i dag kan måle sig i omfang med det, som Venstre gjorde dengang?

»Nej, det kan de slet ikke.«

Fogh undviger
Statsminister Anders Fogh Rasmussen ønsker ikke at forholde sig til, hvordan Venstre agerede, dengang han selv var skatteminister og senere næstformand og politisk ordfører. Adspurgt om Venstre ikke havde for vane at lufte sine egne og mere vidtgående holdninger umiddelbart efter, at man havde deltaget i forlig, svarer han:

»Jamen, det tør jeg da ikke udelukke, at man kan finde eksempler på. Men i et frit folkestyre er det jo også frit for ethvert folketingsmedlem at have sine synspunkter.«

Så et regeringsparti kan altså godt fortælle om partiets synspunkter, selvom de ikke står i regeringsgrundlaget?

»Altså, jeg synes, at der skal være den fleksibilitet, at man i ny og næ kan komme med sine private synspunkter. Men jeg vil gerne gentage, at jeg ærligt talt synes, at medlemmer af regeringspartierne bruger deres kræfter bedst på at markedsføre, hvad regeringens politik er og så i øvrigt går i clinch med oppositionen,« siger Anders Fogh Rasmussen.