Eks-minister bag nyt råd for åbenhed

Som en reaktion på den nye offentlighedslov har blandt andre journalist Lars Rugaard og den tidligere socialdemokratiske sundhedsminister Torben Lund oprettet et råd, der vil arbejde for at »begrænse mørklægningen mest muligt«.

Torben Lund.
Medlem af Europaparlamentet for Socialdemokraterne, Torben Lund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt

Timingen er til at tage og føle på. Onsdag, grundlovsdag, og dagen efter at den nye offentlighedslov blev vedtaget, tikkede en pressemeddelelse ind om, at et nyt råd havde valgt sin bestyrelse.

Rådet for Åbenhed hedder det, og det inkluderer blandt andre SFs tidligere spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget Mikael Hertig, socialdemokratisk kandidat til kommunalvalget i Københavns Kommune Erik Willumsgaard, journalist og Cavlingpris-vinder Lars Rugaard og tidligere sundhedsminister i Nyrup-regeringen Torben Lund.

Vil begrænse mørklægning

Rådet har allerede fra start sat sig ambitiøse mål. Det vil »arbejde for, at offentlig forvaltning som udgangspunkt stiller dokumenter og informationer til rådighed, så mørklægningen begrænses mest muligt« og »arbejde for forbedringer af dansk og europæisk lovgivning på områder, der vedrører befolkningens adgang til informationer, både generelt og om sig selv«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Torben Lund, men Lars Rugaard fortæller, at tiltaget udspringer af modstanden mod offentlighedsloven. Selv om han erkender, at man ikke har haft meget tid til at tilrettelægge, hvordan rådet rent faktisk vil fungere, er idéen at fremlægge mere objektiv information om loven, end tilfældet har været hidtil.

»Det her er ikke for eller imod. Det er viden om, hvordan loven fungerer. En stor del af debatten har været at smide forskellige tolkninger i hovedet på hinanden. Vi skal komme med resultater, der er akademisk belæg for,« siger Lars Rugaard.

Helt konkret kunne det for eksempel være at undersøge mønstre i, hvilke aktindsigter der bliver givet afslag på.

»Vi kan ikke gå ind og erstatte ombudsmanden, men i det omfang, vi kan se et mønster i afslagene, vil vi prøve at undersøge nærmere, hvad der ligger i det,« siger han.

Ifølge Mikael Hertig, som nu er medlem af SFs bestyrelse i Høje Taastrup, er det ikke et urealistisk mål at få rullet den nye offentlighedslov tilbage. Blandt andet fordi »der ikke er nogen i SF, der støtter lovgivningen«.

Kontroversiel eks-minister
Torben Lund var fra 1993 til 1994 sundhedsminister i den S-ledede såkaldte »rødkløverregering«. Siden har han fra 1999 til 2004 været medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, Her sad han med blandt andre sammen med Helle Thorning-Schmidt (S), som han senere har kritiseret i stærke vendinger.

I 2006 udtalte han: »Med Helle Thorning-Schmidt i spidsen har partiet fuldstændig manglet et politisk projekt. Der er ikke længere en sjæl, en indignation eller en lidenskab bag partiets politik. Der er kun magtsyge.”

I 2009 var han igen ude med riven og beskyldte Thorning for at fylde danskerne med løgn i forbindelse med sagen om afviste irakiske asylansøgere.

Og senest i begyndelsen af året, hvor han på sin Facebook-profil kaldte statsministerens bemærkning om, at man enten er fuldt ud med i EU, eller også er man ikke med, for »himmelråbende stupid.«