Eks-agent til avis: Jakob Scharf stoppede bog om PET

En tidligere PET-agent og dennes forlag blev angiveligt presset til at droppe en bog om PET og aktionsstyrken.

PET har forlangt og fået et fogedforbud mod udgivelsen af en bog om tidligere PET-chef Jakob Scharf. Men ifølge en tidligere PET-medarbejder har Scharf selv stoppet en udgivelse af en bog om PET. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Da Jakob Scharf var chef for Politiets Efterretningstjeneste, PET, stoppede han personligt en bog om efterretningstjenesten og aktionsstyrken.

Det fortæller bogens forfatter, en 48-årig tidligere PET-agent, i et interview i Ekstra Bladet søndag.

Jakob Scharf truede angiveligt forfatteren og forlaget Lindhardt og Ringhof med bål og brand, hvis bogen blev udgivet.

Forfatteren fortæller, at han desuden blev opsøgt i sit hjem af to PET-medarbejdere, der truede med anholdelse, en sigtelse for brud på tavshedspligten samt et fogedforbud mod bogen.

Det fik den tidligere PET-agent til at droppe bogen efter aftale med forlaget.

- Hvis jeg havde været alene, så havde jeg taget kampen op. Men jeg valgte at droppe bogen af hensyn til min familie, siger den 48-årige tidligere politiassistent til Ekstra Bladet.

- Jeg blev presset af PET til at lukke bogen helt ned.

Han arbejdede ti år i Politiets Aktionsstyrke og fem år som agent i PET. Han stoppede i efterretningstjenesten i 2010.

Den tidligere PET-medarbejder er derfor overrasket over, at Jakob Scharf nu selv medvirker i en bog om PET, "Syv år for PET- Jakobs Sharfs tid".

Københavns Byret har nedlagt et fogedforbud mod udgivelsen af bogen efter ønske fra PET. Men Politiken har valgt at gå imod forbuddet og bringer søndag hele indholdet af bogen som et særtillæg.

Den 48-årige tidligere PET-agent fortæller, at han gav sin arbejdsgiver lov til at læse manuskriptet til bogen.

- Jeg havde fået både Hans Jørgen Bonnichsen (tidligere PET-chef, red.) og min egen chef i PET samt en jurist til at læse manuskriptet, og de mente ikke, at der var de store problemer, siger han til Ekstra Bladet.

- Men Jakob Scharf mente, at bogen skulle stoppes øjeblikkeligt og manuskriptet destrueres, tilføjer han.

Også administrerende direktør på forlaget Lindhardt og Ringhof Lars Boesgaard er forbløffet over bogen "Syv år for PET- Jakobs Sharfs tid".

- Jeg har personligt siddet over for Jakob Scharf og hans jurist, der gjorde det fuldkommen klart, at det var helt udelukket, at man kunne være ansat i PET og så skrive en bog om det, siger Lars Boesgaard til Ekstra Bladet.

/ritzau/