Ejer fastsatte selv værdien på dødsskib

Nye oplysninger om forsikringen af færgen ’Scandinavian Star’ er i modstrid med norsk rapport om den uopklarede mordbrand. »Belastende«, siger talsmanden for de pårørende.

Ny undersøgelse af brand på Scandinavian Star fremlægges Oslos politi vil tirsdag fortælle, om nye oplysninger kunne pege på en mordbrand eller forsikringssvindel. RB PLUS Sagen om Scandinavian Star genoplives- - Arkivfoto:Eksundersøger vil holde pressemøde om Scandinavian StarSøndag holder Flemming Thue Jensen pressemøde i Oslo, hvor han fortæller om sin private efterforskning. Arkivfoto: ARKIVFOTO 1990 af det brændende Scandinavian Star- - (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rederiet bag passagerskibet ’Scandinavian Star’ foreslog selv en høj forsikringssum på skibet kun en uge før mordbranden i 1990, der kostede 159 mennesker livet, skriver Politiken Søndag. Ejerne bad det daværende forsikringsselskab Fjerde Sø om en forsikringssum på 24 millioner dollars, hvilket var en fordobling af den hidtidige forsikring i et andet selskab – og forsikringsselskabet udstedte en police på det beløb.
Samtidig undersøgte forsikringsselskabet aldrig værdien af skibet, har forsikringsleder Jesper Aaby, der underskrev policen for Fjerde Sø, fortalt Oslo politi i en afhøring. Det erfarer Politiken Søndag.

Aaby har forklaret norsk politi, at han ikke satte spørgsmålstegn ved forsikringssummens størrelse, fordi han antog, at rederiet havde størst indsigt i skibets værdi.
Fjerde Sø havde ikke et skib i sin portefølje, som var sammenligneligt med ’Scandinavian Star’, så forsikringsselskabet kunne ikke vurdere prisen. Jesper Aaby kontaktede heller ikke mæglere med kendskab til markedet for at undersøge, om forsikringssummen var for høj. Jesper Aaby bekræfter, at han har afgivet forklaring til norsk politi. Men han vil ikke udtale sig til Politiken Søndag om sagen på grund af sin tavshedspligt.

De nye oplysninger er i modstrid med rapporten og den forklaring, som tidligere havarichef i Fjerde Sø Morten Stensgaard har givet til norsk politi – og som både politi og kommission har lagt til grund for deres afsluttende rapporter. Morten Stensgaard erkender i rapporten, at »Fjerde Sø udstedte en police på det beløb, som de fik oplyst af rederiet«. Men ifølge ham vurderede Fjerde Sø »størrelsen på forsikringssummen som fornuftig og rimelig i forhold til et passagerskib af denne størrelse«.

Talsmand Jan Harsem fra den norske støttegruppe af overlevende og pårørende mener, at de nye oplysninger er tankevækkende.
»Det er belastende. Vi har i Norge haft en efterforskning og en undersøgelse, og så kommer der ny information, som sætter tingene i en sammenhæng. Det burde være gjort af politiet og kommissionen, men det har de ikke gjort«, siger han til Politiken Søndag.