Ejendomsmæglere efter bandeskyderier: »Det er en del af Nørrebro. Det ligger i DNAen – og det ændrer ikke noget«

At Nørrebro lægger gader til den verserende bandekonflikt giver ikke anledning til bekymring hos hverken lokale mæglere eller købere. Nørrebro er, som Nørrebro er – og det er måske den livlige bydels største force.

Urolighederne på Nørrebro bekymrer ikke boligkøberne, der gerne vil købe lejligheder i den populære bydel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu er der en 1-værelses lejlighed på 61 kvadratmeter til salg på Blågårdsgade på Nørrebro.

Men den er nok ikke til salg ret længe, for der er godt gang i Nørrebro – og altså også, når det kommer til boligmarkedet, der, hvis man skal tro de lokale mæglere, ikke lader sig påvirke af den seneste tids uroligheder, hvor bandekriminalitet og skyderier har fyldt en del.

Faktisk oplever mæglerne, at salget af lejligheder er uændret, siden bandekonflikten tog sin start. Og interessen for at flytte til den livlige bydel, der gennem tiden har lagt gader til mangt og meget, er heller ikke for nedadgående, selvom uroligheder unægtelig optager de potentielle købere.

»Vi mærker til urolighederne, for vi kan ikke undgå, at vores potentielle købere spørger ind til det. Men så snart vi går en tur i området, er det ikke længere noget, der optager dem. Vi har solgt det samme antal boliger i år, som vi solgte i samme tidsperiode sidste år,« siger Christian Lyngh Bjerregaard, der er indehaver af Nybolig Nørrebro.

Det samme oplever de hos Estate Nørrebro.

»Selvfølgelig taler vores kunder om det, men vi har ikke mødt kunder, der ikke vil eller tør købe på Nørrebro, ligesom vi ikke har oplevet, at salget har forandret sig overhovedet,« siger indehaver Martin Roland Eldrup.

Forældrekøb fra Jylland

Hos både Nybolig og Estate indrømmer man, at bandekonflikten har givet anledning til bekymringer på ét konkret punkt. Det drejer sig om de populære forældrekøb – og her peger begge mæglere mod Jylland.

»Jeg vil ikke benægte, at vi har været bekymrede – ikke mindst for de forældre, der sidder i Jylland og kigger på et forældrekøb, og som nok ikke har Nørrebro øverst på listen. Men vi har faktisk ikke kunnet mærke det,« siger Christian Lyngh Bjerregaard.

»Nu kommer jeg selv fra Jylland, og vi har jo en del af de her forældrekøb derfra. Der er nok dem, der er mest bekymrede, men altså, børnene vil gerne bo på Nørrebro, og i sidste ende er forældrene heller ikke så bekymrede, at det holder dem fra at købe her,« siger Martin Roland Eldrup.

En af de boligkøbere, der har valgt Nørrebro, er Jacob Kragegaard. Han har netop købt en lejlighed til sin datter. Det havde han ikke de store bekymringer om.

»Jeg har ærligt talt ikke tænkt ret meget over det. Dybest set tror jeg ikke, der sker noget. Der kommer jo også styr på den her konflikt på et tidspunkt. Og så er det jo et dejligt område, som også har en mangfoldighed, jeg rigtig godt kan lide. Langt hovedparten af de mennesker, der bor på Nørrebro, er ordentlige mennesker,« siger han.

Datteren, der skal bo i lejligheden, bruger heller ikke mange vågne timer på at bekymre sig om sin nye boligsituation.

»Jeg elsker Nørrebro, og der er intet andet sted, jeg heller vil bo. Jeg har endnu ikke oplevet at føle mig utryg her. Men det er klart, at jeg da tænker på det, når jeg hører et skyderi eller lige cykler hjem fra arbejde i de sene nattetimer. Nørrebro kan så meget, og sammenholdet og mangfoldigheden er bare så stærk her. Det kan der ikke ændres på,« siger Ida Kristiane Buus Kragegaard.

En helt særlig bydel

Men når der bliver købt lejligheder, skal der også sælges lejligheder. Og når en lejlighed sættes til salg, spørger mæglerne altid ind til sælgerne bevæggrunde for at flytte, og det har hidtil ikke været bandekriminalitet, der har fået skylden.

»Som mæglere hører vi alle mulige historier og forklaringer på, hvorfor kunderne vælger at fraflytte. Men det er altså alle mulige andre årsager, der ligger til grund for salgene.  Sådan har det altid været. Når det kommer til køberne, er det ofte også de samme årsager, der ligger bag valget om at flytte til Nørrebro,« siger han.

Og det er måske netop her forklaringen skal findes. For begge mæglere beskriver Nørrebro som Københavns helt særlige og ganske unikke område, der emmer af diversitet og ikke mindst mangfoldighed.

»Nørrebro er noget for sig selv. Det er en del af Nørrebro. Det ligger i DNAen – og det ændrer ikke noget. Det er noget af charmen ved bydelen, som også er med til at give den autenticitet, der kendetegner den. Det er der rigtig mange, der godt kan lide. Selvfølgelig ikke, at der bliver skudt, men at der er en helt særlig puls, man ikke finder andre steder,« siger Christian Lyngh Bjerregaard, der fremhæver en af hans kunder som eksempel.

»Vi havde et par, der ønskede at flytte fra ét område på Nørrebro til et andet. De ville væk fra et af brændpunkterne i konflikten, men ville altså blive i bydelen.«

Men hvor meget kan Nørrebro klare og stadig stå stærkt som en af Københavns mest populære bydele for både tilflyttere og indfødte? Ifølge Frederik Rovsing, der er direktør for boligsiden Boliga, er bydel hårdfør over for konflikter.

»Der var også en masse konflikter tilbage i 2007, da Ungdomshuset blev ryddet på Jagtvej, og der har været problemer med rockere og så videre. Konflikter kommer og går, og de skal stå på i en årrække, før det får en konsekvens for salget eller priserne på boliger på Nørrebro,« siger han.