Egypter, der blev anholdt ved spionretsmøde, er løsladt igen

En mand, der ifølge politiet udviste mistænkelig adfærd ved Retten i Roskilde og blev anholdt, er løsladt.

Tre eksiliranere er sigtet for at have udført spionage i Danmark for Saudi-Arabien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Ifølge politiet udviste en egyptisk mand, der var kørende i en belgisk indregistreret bil, så mistænkelig adfærd ved Retten i Roskilde, at han blev anholdt af kampklædt politi.

Manden var til stede ved et grundlovsforhør, hvor tre eksiliranere fremstilles. De sigtes for at have begået spionage på dansk jord til fordel for Saudi-Arabien.

Anholdelsen skete klokken 11.28 og foregik ifølge politiet »udramatisk«.

»Baggrunden er mistænkelig adfærd ved retten og i forbindelse med kørsel rundt i byen,« fortalte vicepolitiinspektør Bjørke Kierkegaard fra Midt- og Vestsjællands Politi tidligere tirsdag.

Han ville dog ikke uddybe, hvad den mistænkelige adfærd bestod i.

Klokken 15.30 blev manden løsladt igen, da der ifølge en pressemeddelelse fra Midt- og Vestsjællands Politi var tale om »et legalt forhold«.

»Med det forhøjede sikkerhedsniveau vi i dag har kørt i anledning af grundlovsforhøret i Roskilde Ret i sagen vedrørende spionage, tager vi ingen chancer,« udtaler Bjørke Kierkegaard i en pressemeddelelse.

Den anholdte - og nu løsladte - mand, præsenterede sig overfor de tilstedeværende danske journalister som journalist fra tv-stationen al-Jazeera.

Vicepolitiinspektør Bjørke Kierkegaard vil ikke sige, om det er tilfældet, eller hvad mandens ærinde i Roskilde var.

De tre eksiliranere, der fremstilles i grundlovsforhøret, har ifølge Politiets Efterretningstjeneste bedrevet spionage i årene 2012 til 2018 og videregivet oplysningerne til en saudiarabisk efterretningstjeneste.

De sigtede tilhører gruppen Arab Struggle Movement for the Libération of Ahvaz (ASMLA).

Gruppen kæmper for selvstændighed for en region i Iran, og den beskyldes af den iranske regering for at have stået bag angreb på iransk militær.

De tre herboende mænd har ved grundlovsforhøret nægtet sig skyldige i spionage.

/ritzau/