Egon og Dagmar tog landet med storm

To storme og rekordhøje vandstande i Limfjorden viser nødvendigheden af bedre storm- og kystsikring, siger ekspert. For med klimaændringer og varmere vejr bliver storme og stormfloder hyppigere.

Ved Nørlev Strand syd for Hirtshals faldt et sommerhus natten til søndag i havet, efter at stormen havde sendt bølger langt ind over stranden og skyllet sandet væk under huset. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere dages massiv og konstant stormvejr – i folkemunde stormene Dagmar og Egon – blev ikke bare bygninger, tagsten og træer blæst omkuld. Også enorme vandmasser flyttede sig som følge af de tos besøg.

Særligt på den jyske vestkyst og i den vestlige del af Limfjorden omkring Lemvig stod vandmasserne usædvanligt højt.

Dagmar og Egon har presset vandet så massivt ind i fjorden, at det søndag formiddag stod 1,95 meter over dagligt vande. Og det er ny rekord, som tidligere lød på 1,81 meter, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Også i Isefjorden og i Roskilde Fjord var der øget vandstand, dog ikke i samme grad som i Limfjorden. I Isefjorden toppede vandstanden med 1,21 meter over normalen, mens der i Roskilde blev målt 1,30 meter mere end normalt, da vandet stod højest.

Flere rekorder i fremtiden

Men i fremtiden skal vi forvente at se flere rekorder, flere storme og mere vand. Det skyldes klimaforandringerne og det varmere og dermed voldsommere vejr, forklarer Carlo Sørensen, seniorkysttekniker i Kyst-direktoratet.

Han var søndag i Lemvig og de omkringliggende byer for at inspicere oversvømmelserne og efterdønningerne af de to storme, da Berlingske fik fat på ham.

»Hvordan, man skal kystsikre de danske byer og fjorde, er en relevant problemstilling, som kun bliver mere og mere aktuel i takt med klimaændringerne. Vi får mere vand ved kysterne og flere oversvømmelser nu, end vi gjorde for ti-tyve år siden,« siger Carlo Sørensen og fortsætter:

»Man er også nødt til at finde ud af, hvad man gør på sigt. Én udfordring er, at der ligger rigtigt mange byer ved de danske kyster. Selv om der ikke har været så mange oversvømmelser endnu, så kommer de,« siger han.

Flere metoder til sikring

Når kyster og byer skal sikres mod de store vandmasser, er der flere måder at gøre det på, forklarer kystteknikeren. I 2013 byggede man værn og højvandsbeskyttelse i Lemvig. Det stod færdigt blot få dage før, stormen Bodil ramte i december samme år og sikrede ved sin ilddåb, at havnen ikke blev oversvømmet.

En anden mulighed er at begrænse indstrømningen fra kanaler og vandløb til de store fjorde. Det er eksempelvis noget, man diskuterer med hensyn til Thyborøn Kanal, som løber fra Vesterhavet til Limfjorden. Endelig handler det også om forhøjet og tidssvarende beredskab, siger Carlo Sørensen: »Man er i gang i alle kommuner og har udpeget områderne med størst risiko. Det er en stor opgave, for mange kommuner har udsatte områder. Køge Bugt, Nakskov, Korsør, Odense, Fredericia, Juelsminde og Randers er nogle af de udsatte områder, der skal klimatilpasses.«

Også andre skader

Det var dog ikke kun forhøjet vandstand og tilhørende oversvømmelser, de to storme i weekenden bragte med sig.

Både Storebæltsbroen og Øresundsbroen var i perioder lukket helt af for overfart, ligesom flere færgeafgange fra Danmark til Sverige, Norge og Tyskland har været aflyst. Politiet har over hele landet advaret om væltede træer og nedfaldne tagsten.

Det var netop et væltet træ, der lørdag og søndag amputerede den københavnske togtrafik. Sent lørdag aften blev både forruden i et S-tog samt køreledninger ødelagt af et væltet træ omkring Svanemøllen Station. Ifølge Berlingske Nyhedsbureau forventer Banedanmark dog, at driften atter vil være normal mandag morgen.

Sommerhus tog en tur i bølgerne

Ved Nørlev Strand i Nordjylland styrtede et sommerhus i havet, mens redningsstationen i Løkken ved vestkysten blev ødelagt af de store bølger. Også flere bygninger har fået skader efter stormen. Blandt andet det store nybyggeri ved havnen i Aarhus, Navitas, hvor dele af undertaget blæste af. I Aalborg styrtede en gavl sammen, så beboerne måtte evakueres.

På trods af sammenstyrtede gavle, evakueringer og trafikuheld landet over har der imidlertid ikke været meldinger om alvorligt tilskadekomne efter weekendens storm.