Egen bolig er uden betydning for asylfamilier

Mens politikerne skændes om grænsen for de afviste asylfamiliers mulighed for at flytte i egen bolig, viser svensk forskning, at livet uden for asylcentrene overhovedet ikke bliver bedre.

Det er ikke opholdet på asylcenter, der belaster afviste familier. Her Sandholmlejren i Allerød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner.

Netop som de danske politikere er endt i en højspændt situation om en ny asylaftale, viser spørgsmålet om, hvornår de afviste asylfamilier må flytte i egen bolig, sig nu at være helt uden betydning.

For der er ingen forskel på, om asylsøgerne bruger ventetiden på at få afklaret deres sag på et asylcenter eller udenfor, viser omfattende svensk forskning. Uvisheden om fremtiden i forbindelse med behandlingen af deres asylsag giver familierne psykiske skader, og den uvished forsvinder ikke, fordi man flytter i egen bolig, oplyser den internationalt anerkendte forsker Kjerstin Almqvist på baggrund af mangeårige studier i asylansøgeres livsvilkår.

»At tro at livet udenfor er bedre, er en illusion,« siger Almqvist til Berlingske Tidende.

Forskningen viser, at det afgørende for familiernes velbefindende er et normalt liv, hvor mor og far går på arbejde og børnene i skole og til fritidsaktiviteter. Asylaftalen mellem regeringen og DF lægger imidlertid alene op til muligheden for at flytte i egen bolig, men uden adgang til et arbejde for forældrene og uden en afklaring på deres fremtid.

Kjerstin Almqvist kalder den nye danske asylaftale »utilstrækkelig«, uanset om asylfamilierne får lov at flytte i egen bolig efter to eller tre års ophold på et asylcenter.

DF-leder Pia Kjærsgaard har stor tillid til den svenske konklusion: »Der er jo psykologer og fagpersonale på centrene. Det var heller ikke vores idé, at de skulle flytte ud.«

Sent i aftes var der kontakt mellem Ny Alliance og regeringen i håb om at finde en løsning, men forud for dagens debat i Folketinget fastholder Naser Khader støtten til Pia Christmas-Møllers asylforslag og bringer dermed regeringen i mindretal.

På et pressemøde i går gjorde Anders Fogh Rasmussen (V) det klart, at regeringen ikke kan leve med at komme i mindretal.