Efterskole-nederlag i landsret kan koste skoler penge

En række højskoler, efterskoler og kostskoler står til at miste indtægter efter afgørelse i Vestre Landsret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En principiel dom fra Vestre Landsret betyder, at de mange højskoler, efterskoler og kostskoler, der drives af velgørende foreninger, mister betydelige indtægter.

Landsretten har nemlig bestemt, at den del af elevbetalingen, som staten betaler, ikke skal medregnes i skolernes "egenfinansiering", og det betyder, at den særlige momskompensation, som velgørende foreninger har ret til, bliver mindre.

I den aktuelle sag var det den kristne efterskole Hedemølle Efterskole ved Bjerringbro, der tabte.

I forbindelse med finansloven i 2007 blev der indført en ændring, så velgørende foreninger kunne få forhøjet kompensation for deres indkøb.

Formålet var dels at give de skoler, der drives af velgørende foreninger, en lidt større indtægt efter ændringer i tilskudsordningerne, dels at øge skolernes incitament til at forøge egne indtægter - den såkaldte egenfinansiering.

I 2012 ansøgte Hedemølle Efterskole om udbetaling af den særlige momskompensation.

Skolen fik i 2012 offentlige tilskud på 7,1 millioner kroner, mens elevernes skolepenge inklusive det tilskud, som staten giver til den enkelte elev, udgjorde 7,6 millioner kroner. Det ville give en momskompensation på 52 procent.

Skat mente derimod, at tilskuddet til elevbetalingen er et offentligt tilskud, som ikke kan medregnes. Derfor ville Skat kun anerkende 28 procent.

Det er Vestre Landsret enig med Skat i. Landsretten lægger afgørende vægt på en sætning i bekendtgørelsen, hvor der står, at private indtægter ikke omfatter beløb modtaget fra staten.

Videre står der, at hensigten med ændringen netop var at øge foreningens incitament til at øge egenfinansieringen.

Efterskolen skal betale sagens omkostninger på 31.000 kroner.

/ritzau/