Efterretningstjeneste advarer: Irans atomprogram er fremskredent

Militære angreb er ikke længere nok til at stoppe Irans atomprogram, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste i ny beretning.

Foto: ATTA KENARE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iran er nået så langt med sit atomprogram, at militære angreb ikke vil kunne stoppe det.

Det konkluderer Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en ny beretning, der giver et indblik i tjenestens risikovurderinger og generelle arbejde i 2011 og 2012.

»Det iranske atomprogram er så fremskredent, at et angreb på de iranske atomanlæg ikke vil kunne stoppe programmet, men blot forsinke det,« skriver efterretningstjenesten, der desuden vurderer, at truslen fra spredning af masseødelæggelsesvåben på globalt plan er voksende.

Truslen drejer sig ifølge FE især om kernevåben, men også om biologiske og kemiske våben.

»I strid med internationale aftaler er flere lande i gang med at udvikle masseødelæggelsesvåben. Nogle af landene arbejder på at udvikle ballistiske missiler, som er velegnede til at fremføre kernevåben, og flere stater vil på langt sigt kunne ramme NATOs territorium med kernevåben,« står der videre i beretningen.

Tidligere på ugen fastslog FNs atomvagthund, Det Internationale Atom- og Energi Agentur (IAEA), at Iran »kører i ring« i de internationale forhandlinger om landets omstridte atomprogram.

»Det er ikke den rigtige måde at behandle spørgsmål af stor vigtighed for det internationale samfund,« sagde IAEA-direktør Yukia Amano i, hvad flere nyhedsbureauer beskriver som en usædvanlig skarp kritik af Irans negligering af den internationale frygt for, at landet er i gang med at udvikle atomvåben.

Regeringen i Teheran hævder konsekvent, at atomprogrammet alene skal bruges til energifremstilling.