Eftermiddagen hvor alle var fascister

Axeltorv og Vesterbro var lørdag rammen om endnu et næsten rituelt sammenstød mellem venstreorienterede moddemonstranter og politifolk, der skulle beskytte en selverklæret islamkritisk forenings ret til at demonstrere.

Gruppen For Frihed, som er den danske afdeling af det tyske, antimuslimske Pegida, demonstrerede lørdag i København. Demonstrationen blev mødt af en antifascistisk moddemonstration. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hele verden hader Pegida!«

Klokken er 14.30 lørdag på Axeltorv og den taktfast råbte parole lyder fra et par hundrede moddemonstranter, der står i en halvcirkel rundt om en anden demonstration, der udgøres af halvfjerds tilhængere af den selverklæret islamkritiske gruppe For Frihed. Sidstnævnte har inviteret en række gæstetalere fra den nystartede gruppe Pegida UK, der er inspireret af den tyske bevægelse med samme navn, og som vil mobilisere englændere til kamp mod muslimsk indvandring og islams indflydelse i Vesten. Stemningen er spændt, og mindst 40 politifolk adskiller demonstrationerne, mens langt flere synes at stå standby i de mange blå mandskabsvogne, der er parkeret overalt i nærheden.

Råbene begynder præcis samtidig med, at den første taler går på podiet foran Palads-biografen på Axeltorv. Parolerne og flittigt anvendte tågehorn gør det næsten umuligt at høre talerne. Den venstreradikale organisation Antifascistisk Aktion, der advokerer vold mod politiske modstandere under termen ”militans”, har erklæret, at formålet med moddemonstrationen er at blokere den islamkritiske manifestation, som de beskylder for at være racistisk og fascistisk, og det forsøger mange tydeligvis fra første færd.

De mest aggressive moddemonstranter er primært unge mænd i 20’erne iført mørkt tøj, og hovedparten kunne umiddelbart virke som typiske studerende. På forskellige tidspunkter maskerer flere sig med tørklæder for underansigtet og forsøger at mase sig forbi politiet og ind til For Frihed-demonstrationen under højlydte råb om nazisvin og fascister, der skal hakkes til medister. Også politifolk gøres ved flere lejligheder opmærksomme på, at de også er at betragte som fascister og/eller svin.

I det hele taget er der nogen uenighed om, hvem de egentlige fascister er, da en engelsk tidligere Pegida-leder i sin tale også aggressivt råber, at det er moddemonstranterne, der er de sande fascister. Det gør disse dog højlydt klart, at de absolut ikke mener, er tilfældet.

Gruppen For Frihed, som er den danske afdeling af det tyske, antimuslimske Pegida, demonstrerede lørdag i København. Demonstrationen blev mødt af en antifascistisk moddemonstration. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

En gruppe på 10-15 moddemonstranter forsøger pludselig og tilsyneladende velkoordineret at trænge gennem afspærringen ind til For Frihed-folkene fra sydsiden af torvet, hvor politiet ikke er nær så massivt til stede. En sortklædt ranglet fyr med tørklæde for underansigtet slår resolut et mobilkamera ud af hænderne på en mand, der kunne være både deltager i og tilfældig iagttager til demonstrationen. En ung kvinde flår afspærringsbåndet, der afgrænser det område, som For Frihed-folkene skal være indenfor, ned. I løbet af sekunder er de dog stoppet af talstærkt politi.

Midt i opløbet løber to piger på omkring 10-12 år hånd i hånd og med ængstelsen tydeligt malet i ansigtet gennnem den korridor, som politiet har skabt mellem de to grupper, og ind i Palads til en biograftur, der nok blev noget mere spændende, end de havde regnet med.

Efter to taler skal For Frihed-demonstrationen på en march via Vesterbrogade, forbi Søerne og tilbage til Axeltorv. Demonstranterne går på kørebanen og er pakket ind af politi til alle sider, mens moddemonstranterne følger dem i mindre grupper ved siden af.

Gruppen For Frihed, som er den danske afdeling af det tyske, antimuslimske Pegida, demonstrerede lørdag i København. Demonstrationen blev mødt af en antifascistisk moddemonstration. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Det er tydeligt, at der foregår en massiv koordineringsindsats blandt moddemonstranterne, og flere færdes i små grupper, som via smartphones og Antifascistisk Aktions konstant opdaterede Twitter-konto kan holde sig løbende ajour med udviklingen.

Trods en ihærdig indsats lykkes det ikke moddemonstranterne at blokere For Friheds manifestation, og de håndgemæng, de kommer i, er med politifolk. Efter de sidste taler er afholdt på Axeltorv, bliver For Frihed-demonstrationens deltagerne under massiv politibeskyttelse gelejdet ned på Vesterport Station.

Efterfølgende sørger Antifascistisk Aktions Twitter for hjælpsomt at fortælle, hvor enkelte deltagere i For Frihed-demonstrationen, der er på vej hjem, kan findes rundt om i byen og på hovedbanegården. Antageligvis ikke med henblik på at indlede en konstruktiv dialog om hvem, der er de sande fascister.