Efterlysning: Antallet af ord i dansk

Er vores ordforråd på 100.000 ord? 280.000? En million? Dit gæt er åbenbart ligeså godt som mit.

Har vi adgang til en million ord? Er de 280.000 ord i Ordbog over det danske Sprog et mere præcist tal, eller er det snarere de officielle 100.000 ord i den nyere Den Danske Ordbog? Fold sammen
Læs mere
Foto: Kitti Kornkasame
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For at leve i Danmark, er det en fordel at kunne mestre det danske sprog. Det er de fleste enige om. Der er blot et lille problem med det danske: Selv ikke de, der underviser i denne sproglige »halsbetændelse«, som vores moderesmål så ondsindet er blevet kaldt, ved hvor stort pensum er. Man ved med andre ord ikke, hvor mange ord, der er i det danske sprog.

Har vi adgang til en million ord? Er de 280.000 ord i Ordbog over det danske Sprog et mere præcist tal, eller er det snarere de officielle 100.000 ord i den nyere Den Danske Ordbog? Eller er antallet af danske ord i virkeligheden uendeligt?

Årsagerne til, at vi ikke ved, præcis hvor mange ord, vi reelt har til rådighed, er mange: Tæller drikke, drak og drukket for ét eller tre ord, og skal et homonym (ord med mere end én betydning, red.), som »hede« stå som et eller to ord? Og hvad med dialekterne, fagudtrykkene, de gamle ord, fremmedordene, talesproget og låneordene? Desuden leger vi ukontrolabelt med ord og sætter dem sammen til nye, så det er en lyst.

Nye ord på vej

Af ovennævnte grunde tør Henrik Lorentzen, der er redaktør i det Danske Sprog- og Litteraturselskab, ikke komme med et slag på tasken på, hvor mange ord, det danske sprog består af. Han og kolleger arbejder ellers utrætteligt med at lægge 10.000 flere ord og ordbeskrivelser ind i Den Danske Ordbog indenfor de næste to år.

Med tre til fire opdateringer om året er de godt på vej. De sidste nye ord blev rullet ud på sprogets barselsgang i august i år. 1.727 ord blev det til herunder hårdusk, køllesvinger og åndssnob. Henrik Lorentzen fortæller, at næste opdatering vil berige os med »finanshus«, »jordhule« i betydningen »tror du, du er hjemme i jordhulen?« – underforstået: Du skal styre dig. Nye ord som »alternativist« (tilhænger af partiet Alternativet, red.), og »hævnporno« vil folk på skolebænken også kunne støde på i fremtiden.

På baggrund af ordtællinger fra årene 1970-1990 fra romaner og noveller, aviser og ugeblade har man om ikke kortlagt danskernes ordforråd totalt, så dog sjusset sig frem til, at 1. vores samlede ordlager er på over en million ord. 2. Mange voksnes ordforråd er på mellem 50.000 og 70.000 ord. 3. Et barn i første klasse mestrer 5.000-10.000 ord.

»Wallah« får mere plads

Det lyder af mange ord, men Henrik Lorentzen vil gerne øge danskernes officielle ordforråd.

»Det danske sprog fortjener at blive beskrevet lige så godt som andre sprog. Men det er et spørgsmål om kapacitet og arbejdskraft og bevillinger. Så hvis man ville, kunne vi godt komme op over de 100.000 ord, så ville vi få en mere moderne og opdateret optælling.«

Der kommer nemlig ord til os fra alle verdenshjørner, fortæller Henrik Lorentzen. »Wallah« er for eksempel allerede registreret.

»Wallah har en plads, og måske får det en større plads,« siger ordredaktøren.