Efterforskere i IT-kriminalitet skal være civile

Internettets kriminelle skal bekæmpes af hackerne selv, siger chefen for Rigspolitiets IT-efterforskningsenhed, der vil have 50 procent civile medarbejdere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigspolitiet opruster i kampen mod internettets kriminelle. I efteråret opfordrede Kim Aarenstrup, chef for Rigspolitiets IT-efterforskningsenhed, Nationalt Cyber Crime Center (NC3), i Berlingske hackere til at hjælpe myndighederne frem for at bekæmpe dem.

Har man dyppet tåen i vandet og prøvet at hacke, så skal man overveje en anden løbebane, sagde han:

»For det er nu, at politiindsatsen bliver boostet overalt i verden.«

Over for Politiken uddyber han nu, at NC3 stræber efter en fordeling, hvor halvdelen af de ansatte har civil baggrund, mens den anden halvdel er politifolk. Hidtil har kun seks til otte af de nuværende 75 ansatte være civile IT-eksperter.

It-sikkerhedsspecialist Peter Kruse roser politiet for at ville bruge hackernes talenter frem for at ville lægge dem i håndjern.

»Når dagen er omme, vil hackerne gerne være good guys,« siger han til Politiken og tilføjer, at der dog kan opstå nogle kulturelle udfordringer, når hackerne og politiet skal dele arbejdsplads.

Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt synes, det lyder »helt vildt«, at halvdelen af de ansatte skal være civile.

»Jeg er enig i, at enkelte IT-typer kan hjælpe til med teknikken, men efterforskning er efterforskning; Man kan ikke sætte en ingeniør til at afhøre,« siger han til Politiken.