Efter »vandscootersagen«: To års fængsel for uagtsomt manddrab er i den høje ende

I de fleste tilfælde straffes uagtsomt manddrab mildere, end tilfældet var i vandscooter-sagen, hvor straffen lød på to års ubetinget fængsel. Berlingske har tjekket sager fra de seneste ti år.

(Foto: Mathias Øgendal/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Øgendal

Reaktionerne på sociale medier var forargelse og krænkede retsfølelser, da der torsdag faldt dom i »vandscootersagen«.

Straffen lød på to års ubetinget fængsel til den 25-årige mand, der blev dømt skyldig i uagtsomt manddrab for i sommeren 2017 at have påsejlet en båd med den konsekvens, at to amerikanske kvinder døde.

Den ene øjeblikkeligt, den anden kort efter af sine kvæstelser.

Men er to år en mild straf sammenlignet med andre straffe for uagtsomt manddrab?

Svaret er nej. Tværtimod er straffen faktisk i den høje ende i forhold til andre sager.

Langt de fleste sager afgøres endda blot med bødestraf.

Straffe for uagtsomt manddrab (2007 til 2016)

Og af de 174 sager, der indebærer ubetinget frihedsstraf, er det kun i 22 af sagerne - svarende til 13 procent - at straffen er landet på over to års fængsel.

I 22 procent af de 174 sager gives en straf på over 18 måneder.

I den 25-åriges toårsstraf talte en reststraf med i dommen, fordi han havde uafsonet kriminalitet med i bagagen, men i skrivende stund vides ikke, hvor meget der tæller med. Selv hvis alle syv måneder, som anklagemyndigheden havde nedlagt påstand om, fraregnes, ender vi på 17 måneder, hvilket stadig er i den høje ende af de ubetingede frihedsstraffe.

Det viser Berlingskes beregninger på baggrund af et dataudtræk foretaget af Danmarks Statistik.

Så lange ubetingede straffe gives for uagtsomt manddrab (2007 til 2016)

En af de hårdeste straffe på området faldt i 2012, da en dengang 50-årig mand fra Horsens blev dømt treethalvt års fængsel for at skudt en 27-årig mand i brystet med en kaliber 22 Walther-pistol. Den 50-årige stod i første omgang anklaget for mord, men dommen endte altså med uagtsomt manddrab.

* Artiklen er opdateret fredag aften med pointen om, at de to års straf i vandscooter-sagen inkluderer en reststraf for tidligere kriminalitet.