Efter ulveangreb: EU vil ændre reglerne for beskyttelse af bestanden

EU-Parlamentet vil nu ændre ulvens beskyttelsesstatus i Europa. Uvist, hvad det betyder for Danmark, hvis det vedtages, lyder det fra professor.

Ulven kom tilbage til dansk natur i 2012 efter en pause på 200 år. Siden er bestanden steget i antal både herhjemme og i Europa. EU-Parlamentet vil nu ændre reglerne for beskyttelse af ulve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nylig vurderede danske forskere, at der nu er 15 voksne ulve i Danmark. Og at det tal kun vil stige i de kommende år.

Også i resten af Europa vokser bestanden af ulve, hvor Verdensnaturfonden (WWF) anslår, at der er 12.000 på det europæiske kontinent. Mens andre anslår antallet til at være endnu højere.

Det er dog langt fra alle, der glæder sig over, at Europas næststørste rovdyr vokser i antal. Derfor vil EU-Parlamentet nu ændre reglerne for beskyttelse af ulven, så det i fremtiden bliver muligt at begrænse nogle af de skader, som en stigende bestand af ulve fører med sig. Det skriver Jyllands-Posten søndag.

WWF fremhæver, at ulvene spiller en vigtig rolle i naturens økosystem ved at holde bestanden af hjorte og vildsvin i Europa nede. Men baggrunden for det nye forslag fra parlamentet er ifølge Jyllands-Posten, at landmænd i forskellige områder af kontinentet har oplevet angreb på deres husdyr.

»Den nuværende lovgivning giver mulighed for at fjerne problemindivider, hvis de er en trussel for mennesker, eller hvis seriøse tiltag for at beskytte husdyr ikke virker. Hvis ønsket fra EU-Parlamentet gennemføres, betyder det nok reelt, at det bliver muligt at lave generelle bestandsbegrænsninger, det vil sige reducere antallet af ulve i de områder, hvor de er mest skadevoldende, efter at forebyggende tiltag har været forsøgt,« siger Peter Sunde, professor ved Aarhus Universitet og ekspert i ulve, til Jyllands-Posten.

Han kan dog ikke på nuværende tidspunkt sige, hvad forslaget kan betyde for ulvebestanden i Danmark, hvis EU-Kommissionen vedtager resolutionen fra EU-Parlamentet.

I cirka 200 år var der ingen ulve i Danmark. Men for ti år siden blev en ulv fundet død i Nationalpark Thy i Nordjylland, og siden har man observeret og fundet spor af ulve herhjemme. Og nu anslås det altså, at der er godt 15 voksne ulve og et tilsvarende antal unger herhjemme.

Ifølge Miljøstyrelsen er ulven fredet i hele EU, og det har den været siden 1992. Det betyder i henhold til EUs habitatdirektiv og jagt- og vildtforvaltningsloven her i Danmark, at man hverken må dræbe eller fange ulve herhjemme. Der er dog undtagelser som nævnt herover.