Efter tre dage med knivstikkeri og bilangreb: Terroristerne bliver yngre

Spanske myndigheder mener, at en 12 mand stor terrorcelle står bag de to terrorangreb forleden. Politiet jager stadig chaufføren i den bil, der blev brugt til angrebet i Barcelona.

Terrorcellen fra Alcanar havde angiveligt planer om at køre en lastbil med sprængstoffer ind i et af de mest berømte byggerier i Barcelona, kirken La Sagrada Familia. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først Barcelona og Cambrils i Spanien torsdag, så Turku i Finland fredag og endelig Surgut i Rusland lørdag.

På få dage har verden og ikke mindst Europa været vidne til fire terrorangreb, der alle, bortset fra det i Finland, er blevet knyttet til Islamisk Stat (IS). Angrebene vidner om, at terroristerne bliver yngre, og hvordan et stort og mere eller mindre tæt forbundet netværk af islamiske terrorister og ekstremister med nordafrikanske og ikke mindst marokkanske rødder i dag er blevet spredt ud over Europa.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering fra terrorforsker Magnus Ranstorp, Forsvarshögskolen i Stockholm. Svenskeren er dog forsigtig med at sætte de fire angreb i direkte forbindelse med hinanden. Men der kan sagtens være tale om det, han kalder en copycat-effekt. Altså en slags dominoeffekt, hvor gerningsmændene i Finland og Rusland valgte at føre deres planer ud i livet før tid, efter at terrorister i Spanien havde slået til.

En af de dræbte terrorister i Spanien, Moussa Oukabir, blev blot 17 år, mens den unge mand bag knivdrabet på to kvinder og otte sårede i Turku er 18 år. I går var politiet i Spanien stadig på menneskejagt efter den 22-årige Younes Abouyaaqoub, der mistænkes for at have været fører af den hvide Fiat-varevogn, der torsdag zigzaggede mange hundrede meter gennem Ramblaen i Barcelona og efterlod sig 13 dræbte og over 100 sårede i sit kølvand. Manden bag knivangrebet i Surgut er årgang 1994.

»Terroristerne bliver i mange tilfælde yngre. IS er i kalifatet netop gået efter at rekruttere og indoktrinere unge mænd,« siger Magnus Ranstorp:

»Islamisterne spiller på den følelse af at være krænket, som disse unge og umodne mænd føler.«

Marokkanske rødder

Dertil kommer, at dræberne i Turku og Spanien på baggrund af oplysningerne indtil videre så godt som alle er marokkanerne eller har marokkanske rødder. Således er den nu anholdte 18-årige i Turku angiveligt en afvist asylansøger fra Marokko. Ifølge svenske og finske medier søgte han i 2016 asyl i Finland og har opholdt sig på et asylcenter i Turku. Manden bag knivangrebet i Surgut har dog ingen forbindelse til Nordafrika. Han er fra Dagestan.

»Nordafrikanerne er stærkt til stede blandt ekstremisterne i Europa. De har opbygget en infrastruktur og et transnationalt netværk,« siger Magnus Ranstorp:

»Det betyder dog ikke, at de alle er forbundet.«

Svenskeren henviser til, at mange af islamisterne i Spanien har marokkanske rødder. Det samme har de i Bruxelles-forstaden Moolenbeek, hvor flere jihadister hænger ud. Herhjemme er den udvisningsdømte Said Mansour også fra Marokko.

I Spanien mener politiet, at en terrorcelle på måske 12 personer stod bag angrebet først i Barcelona torsdag eftermiddag og senere endnu et terroranslag natten til fredag i badebyen Cambrils syd for Barcelona, hvor en kvinde blev dræbt. Politiet skød i den forbindelse fem af terroristerne, der bl.a. bar falske bombebælter. En af dem var 17-årige Moussa Oukabir.

Centralt i efterforskningen står imamen Abdelbaki Es Satty fra Marokko. Som de 11 andre har han boet i den spanske by Ripoll tæt ved grænsen til Frankrig. Han mistænkes for at have radikaliseret de unge mænd. Ifølge politiet kan det være sket i et hus i kystbyen Alcanar, der onsdag blev jævnet med jorden ved en eksplosion.

Politiet har fundet over 120 gasbeholdere i det smadrede hus, og der bliver spekuleret i, at gasbeholderne eller andre sprængstoffer kan være blevet antændt ved en fejl. Måske er imamen blevet dræbt ved eksplosionen, forlyder det. Indtil videre er to endnu ikke navngivne personer identificeret ud fra ligrester fundet i huset.

I går kom det frem, at terrorcellen bl.a. havde planer om et lastbilangreb med sprængstoffer mod den berømte kirke La Sagrade Familia i Barcelona.

Politiet i Spanien oplyste ligeledes i går, at terrorcellen gennem seks måneder havde planlagt et eller flere bombeattentater i Barcelona, og at den havde haft kontakt med ligesindede i udlandet. Ingen af de 12 havde dog tidligere været i politiets søgelys for terrorvirksomhed.

LÆS MERE