Efter terrorangreb: »Tag hånd om børnenes frygt«

Det er vigtigt at tale med børnene om terrorangrebet i stedet for at efterlade dem med usikkerheden, anbefaler Børns Vilkår.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn kan umuligt undgå at støde på billederne fra nattens terrorangreb i Paris. Derfor er det vigtigt at tage hånd om deres bekymringer og tale med dem om terroren, lyder det fra Børns Vilkår.

»Hvis vi undgår at tale med børnene om det ubærlige, efterlader vi dem med forklaringer og fantasier, der kan være endnu værre. Det værste er ikke det, vi ved - men det, vi ikke ved,« lyder det i en skriftlig kommentar fra organisationen.

Derfor er det vigtigt at være så konkret som muligt og forklare, hvad der er sket. Dog skal man være opmærksom på, at man ikke overfører egne bekymringer til barnet,

De helt små skal dog helst skærmes fra at se og høre voldsomme nyheder. Derfor anbefaler Børns Vilkår, at børn under seks år ikke får adgang til eksempelvis nyhedsudsendelser om angrebet. Hvis de alligevel skulle komme til det, er vigtigt at give en meget enkel forklaring på begivenheden - eksempelvis, at »terrorister har skudt mennesker, men sådan gør mennesker ikke normalt.«

Yderligere kan terrorangrebet gør børn bange for, at de kan risikere at have i et terrorangreb selv.

»I sådan en situation er det vigtigt at vise og fortælle børnene, at voksne og du som forælder vil gøre alt, hvad du kan for at passe på dig selv og deres børn,« anbefaler Børns Vilkår i en skriftlig vejledning.

Endelig er det vigtigt at lytte til især de større børn og hjælpe dem med at sortere i de informationer, de får. Helt konkret kan man spørge, hvad barnet har læst eller set, og hvad barnet er bekymret for.