Efter syv års venten åbnede Hafnia-Hallen

Ledelsen og brugerne af den nyindviede Hafnia-Hallen – tidligere Club Danmark Hallen i Valby – har store forventninger til hallens brug. 400.000 københavnere ventes at have benyttet faciliteterne det første år.

Fodboldholdet FC Parkinson træner én gang om ugen i den nyåbnede multisportshal Hafnia-Hallen. Hallen var tidligere kendt som Club Danmark Hallen, som kollapsede i 2010. De nye baner er perfekte til spillerene på FC Parkinson, der alle lider af sygdommen, og for hvem fysisk akitivitet er essentielt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lille del af København er netop genopstået.

Juleaften 2010 kollapsede dele af Club Danmark Hallen i Valby under en massiv mængde sne. Syv år og 95 mio. kroner senere står multisportshallen atter igen – nu under navnet Hafnia-Hallen.

Hafnia er det gamle ord for København, for hallen skal være hele byens hal, lyder ambitionen. Til hallens indvielse tirsdag eftermiddag troppede en broget flok brugere da også op for at afprøve faciliteterne.

Flere lokale sportsklubber har allerede afprøvet banerne. Et par fyre fra det amerikanske fodboldhold Copenhagen Tomahawks er troppet op i fuldt udstyr. De spiller på seniorholdet i den bedste række i landet, og for dem at se, har den nye hal vigtige faciliteter for deres træning.

»Hallens styrkerum ser helt fantastisk ud i forhold til, hvad vi tidligere har haft adgang til. Vi er lige rykket en række op, så det er vigtigt, at vi fokuserer på styrketræning. Desuden er her også mulighed for at træne i sand, hvilket er godt for vores konditionstræning, så hallen er faktisk perfekt til vores slags træning,« siger Jakob Brinkløv, der to gange om ugen pendler til hallen i Valby fra Hillerød.

Plads til større forventninger

Hallen forventer at have omkring 400.000 brugere det første år, men antallet forventes at  blive fordoblet på længere sigt. Én gang om ugen bruger en gruppe gutter hallens fodboldbane, men modsat spillerne på Copenhagen Tomahawks består deres udstyr af støttebind til knæ og albuer. Det er FC Parkinson, der indtager banen.

De fleste af spillerne er over 60 år, og alle lider af Parkinsons i varierende grad. Men i tre gange ti minutter sætter de gang i deres ellers stive lemmer og sparker til bolden.

»Fodbold er skabt til mænd med Parkinsons«, siger fysioterapeut Finn Egeberg Nielsen, der samlede holdet for fire år siden. Boldspillet får kroppen til at løsne op, hvilket folk med Parkinsons har brug for, forklarer han.

Til september afholdes turneringen Ray Kennedy Cup. Indtil videre har det været en nordisk turnering for hold med spillere, der har Parkinsons, men med den nyåbnede hal håber FC Parkinson på at udvide turneringen med flere europæiske hold.

20 grader og sand under fødderne

Idrætshallen drives af lokale foreninger, men ejes af Københavns kommune, der ud over 95 mio. kroner til genopbygningen af hallen vil bruge fem mio. kroner årligt på at drive hallens 9.136 kvadratmeter.
Overborgmester, Frank Jensen, er naturligvis til stede ved indvielsen, men i stedet for at klippe det røde bånd, skal han sparke en bold i vejret og dermed indvie hallen. En sådan multi­sportshal fortjener en særlig indvielse, hedder det sig.

»Hallen er unik for København og unik for Danmark,« siger overborgmesteren.

Udover at være en af Nordeuropas største sportshaller har hallen en særlig funktion. Den har tre klimazoner. Temperaturen kan indstilles til temperaturen udendørs, så brugere kan dyrke den samme sportsgren indendørs blot uden vind. Derudover er en del af hallen opvarmet til 15 grader, og en del er opvarmet til 20 grader. Nogle af dem, der kan nyde 20 graders varme er medlemmer af sportsklubben CPH Beachvolley, der træner i hallens sandbelagte lokaler, som et af de eneste steder i byen, hvor den aktivitet kan dyrkes.

»Det er alle københavnernes hal, og her er det endda muligt at kombinere mange forskellige sportsgrene under samme tag. Det er vigtigt, at københavnerne er aktive, for det er godt for fællesskabet, og det er godt for sundheden. Vi har været underforsynede med idrætshaller i København, og vi vil fortsat arbejde på, at opføre anlæg som dette i Københavns nye bydele,« siger Frank Jensen.