Efter sønderlemmende beboerkritik tager kommunen affære for at nedbringe støj

Københavns Kommune og Københavns Politi søsætter i morgen en kampagne, der skal få festende unge på offentlige arealer til at tænke sig om en ekstra gang. Der skal være plads til alle, og det inkluderer også beboere, lyder det i oplægget til kampagnen.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan nærmest stille uret efter det. Når solen kommer frem, og vejret bliver varmt, valfarter københavnerne ud på cafeer og restauranter – men også på offentlige arealer.

Og det skaber stor frustration for mange beboere omkring de attraktive samlingssteder i København. De har gennem lang tid berettet om uhørte og utålelige gener med larm, støj og svineri, og nu har Københavns Kommune sammen med Københavns Politi igangsat en nattelivskampagne, der skal minde de sommerkåde, festglade og tørstige gæster om, at der rent faktisk bor folk i nærheden.

Magnus Risby Mortensen bor ved Islands Brygge i København, og han har i løbet af det seneste år stiftet nært bekendtskab med festlighederne på havnearealet tæt ved sin bolig. 3. juli 2020 fortalte han Berlingske, hvordan han måtte ty til gør-det-selv løsninger i forsøget på at stødsikre sin lejlighed for sig selv og sin familie.

I den forgangne weekend, måtte han kontakte politiet to gange på grund af larm og støj fra festende gæster.

»Der er grupper af unge, der medbringer soundbokse og spiller meget højt, og jeg ved af erfaring, at de her fester kan tage vældig lang tid. Så man har ikke rigtigt andet valg end at ringe til politiet eller komme i tøjet og selv gå ned og prøve at snakke folk til fornuft,« siger han.

Indgreb mod soundbokse

Er det ugentlig kost for dig at henvende dig til politiet om støjgener?

»Ja, det er det også på nuværende tidspunkt. Sidste år, hvor det var varmere, var det nærmest hver dag medmindre, det regnede meget. I går kom politiet relativt hurtigt efter en halv time, men så kom der jo bare et nyt hold en time efter,« siger han.

Ifølge omtalen af den nye nattelivskampagne – »Alle skal kunne være her« – udvikler solrige dage med mange gæster sig alt for ofte  til deciderede fester, der kan vare til langt ud på natten.

Sidste sommer oplevede mange beboere også balladen på fuld kraft. Værtshuse og barer var som bekendt underlagt restriktioner, og de, der ikke var klar til at gå hjem, opsøgte grønne arealer og havneområder i byen, hvor de tilsyneladende uhindret slog gækken løs.

På Islands Brygge var beboerne stærkt plagede af larm og affald, og de såkaldte soundbokse var en af de ting, der fik stor bevågenhed i medierne, og som om natten skabte stor vågenhed blandt beboerne. De transportable højttalere, der kan spille meget højt, er på listen over de ting, kommunen har i kikkerten.

Sidste år vakte soundbokse stor debat om larm fra festglade unge på Islands Brygge og andre steder i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Lovløs tilstand

Kommunen vil øge de såkaldte natteværters tilstedeværelse i aften- og nattetimerne sommeren over, og i udvalgte parker indfører man som et foreløbigt forsøg et forbud mod elektronisk forstærket musik fra eksempelvis soundbokse. Derudover vil der sommeren over være hyppigere tilsyn med barers og restaurationers afspilning af musik udendørs og med overholdelse af regler for udeserveringer, oplyser kommunen.

Kampagnen er planlagt til at køre i uge 22 og igen i uge 26 og vil blandt andet komme til at bestå af plakater i byrummet, mærkater på asfalten i og omkring områderne, indsatser på sociale medier og dialog mellem unge i målgruppen og Natteravnene og Københavns Politi.

At der bliver gjort noget fra kommunens side er positivt, mener Magnus Risby Mortensen, men om en kampagne kommer til at rykke det store i kampen mod støjgenerne, stiller han sig stærkt tvivlende overfor.

»Hvis den lille kiosk på hjørnet har råd til et infoskilt, hvor man kan se, hvilke is, man kan købe, så burde store Københavns Kommune have råd til mere og bedre information,« siger han.

Frygter du, at kampagnen ikke kommer til at rykke det store?

»Jeg får i hvert fald indtrykket af, at Københavns Kommune ikke rigtig lægger sjæl i det her, hvis ikke de har viljen til at informere noget bedre. Hvis ikke de har det, synes jeg, det ser lidt fattigt ud, men jeg håber, at der sker noget mere, og at vi bliver lyttet til. Ellers fortsætter den her fuldstændigt lovløse tilstand, hvor folk ikke kan sove i deres eget hjem.«