Efter skandalen i Forsvaret: Alarmklokkerne har ringet i flere af landets styrelser

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 

Godmorgen, og velkommen til en dag, hvor vi står op til den bemærkelsesværdige historie om, at Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, har truet Rigsfælleskabet med at droppe en handelsaftale med Færøerne for at fremme den kinesiske tech-gigant Huawei. Det kunne Berlingske afsløre tirsdag.

Ambassadørens opførsel afføder kraftige reaktioner fra begge sider af folketingssalen. Det vender vi tilbage til lidt senere i dagens overblik.

I dag er nemlig også dagen, hvor regeringen ved justitsminister Nick Hækkerup sender sin omstridte trygheds- og sikkerhedspakke i høring. Pakken vil øge overvågningen i det danske samfund markant med flere end 300 kameraer, som politiet kan sætte op på eget initiativ, hvis pakken bliver en realitet.

»Vi bruger overvågningen til at sikre tryghed og dermed til at sikre den frihed, der følger af trygheden,« lyder Nick Hækkerups forsvar af pakken.

Her får du et overblik over dagens vigtigste historier:

1) Boris Johnson løber fra valgløfte om åben grænse

Den britiske premierminister, Boris Johnson, bliver op til det britiske parlamentsvalg torsdag ved med at understrege, at der hverken kommer grænser eller grænsekontrol mellem Nordirland og det øvrige Storbritannien, når Storbritannien forlader EU.

Alt tyder dog på, at Boris Johnson taler mod bedre vidende, når han siger, at der ikke kommer grænsekontrol. Eksperter mener, at han aldrig vil kunne overholde sit løfte, og at han derfor med åbne øjne forsøger at slippe af sted med en åbenlys løgn. Selv Johnsons egne embedsmænd siger åbent, at grænsekontrol kommer til at blive en realitet.

Grænsekontrollen har været centrum for hele Brexit-debatten, siden briterne stemte »leave« i 2016, og den har vakt dybe følelser i Nordirland, der nu anklager Boris Johnson for løftebrud. Nordirerne frygter, at en ny, hård grænse vil være med til at isolere Nordirland fra resten af briterne og ryste den skrøbelige fred mellem protestanter og katolikker internt i Nordirland.

2) Justitsministeren forsvarer omstridt sikkerhedspakke 

I dag skal regeringens omstridte trygheds- og sikkerhedspakke i høring. Med pakken lægges der op til at øge overvågningen af det danske samfund markant. Justitsminister Nick Hækkerup (S) forsvarer den øgede overvågning, som, han grundlæggende mener, »er en gevinst for et retssamfund«.

»Vi bruger overvågningen til at sikre tryghed og dermed til at sikre den frihed, der følger af trygheden. Så kan det godt være, at vi hver især giver en del af vores umiddelbare frihed, men vi puljer det ind, så vi samfundsmæssigt opnår mere frihed,« siger Nick Hækkerup til Berlingske.

Ud over de mange ekstra overvågningskameraer skal offentlige myndigheder såvel som private virksomheder have markant udvidet adgang til TV-overvågning. Man vil blandt andet fjerne lovgivningens begrænsninger for, hvilke virksomheder der må TV-overvåge. Det nuværende afstandskrav, der tilsiger, at man kun må TV-overvåge få meter fra indgange og facader, vil regeringen også fjerne.

Læs interviewet med justitsminister Nick Hækkerup her, ligesom du kan få Thomas Larsens dugfriske analyse af sagen her.

3) Politikere er oprørte efter afsløring af kinesisk trussel mod færøerne 

Berlingske kunne i går afsløre, at den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, har truet den færøske lagmand, Bárður Nielsen, med at droppe en vigtig handelsaftale, der er essentiel for færingernes laksehandel, hvis ikke færøerne skriver under på en kontrakt med den kinesiske tech-gigant Huawei om at bygge et 5G-netværk på øgruppen.

»Det er voldsomt at opleve en stormagt lave den slags pression over for en mindre nation,« lyder det fra SFs Karsten Hønge, der roser den færøske lagmand, Bárður Nielsen, der ifølge Berlingskes oplysninger over for Feng Tie afviste at blande sig i det færøske teleselskabs valg af leverandør.

Flere politikere er oprørte over ambassadørens opførsel, og flere kræver handling.

»Hvis vi giver efter for den slags, vænner kineserne sig hurtigt til at bestemme. Det skal bremses i opløbet, og den danske udenrigsminister må på banen. Det er sikkerhedspolitik. Ikke et indre færøsk anliggende,« lyder det fra Rasmus Jarlov (K) på Twitter.

»Ækle kommunister...!«

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, på Twitter.

»Det her skal standses af Kongeriget. Det er sikkerhedspolitik, det drejer sig om, og så kan vi ikke lukke et kommunistisk diktatur så tæt ind,« siger udenrigsordføreren til Berlingske. Han vil have, at regeringen meddeler det færøske landsstyre, at man ikke skal acceptere Huawei som leverandør.

Espersen siger samtidig, at vi ikke skal finde os i flere trusler fra »kommunist-Kina«, og at »så må de komme og hente deres pandaer igen«.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, skriver på Twitter, at »Kongeriget aldrig må bøje sig for Kinas trusler«, og at han vil bede om en orientering, når Udenrigspolitisk Nævn mødes torsdag,

Ifølge flere eksperter, som Berlingske har talt med, er det første gang nogensinde, at vi på den måde får blotlagt koblingen mellem Huawei og kinesiske trusler om at droppe handelsaftaler. Det kan du læse mere om her.

4) Efter svindel i Forsvaret: Risiko for svindel i yderligere syv styrelser

Syv personer under efterforskning i sager om svindel, mandatsvig og bestikkelse, herunder i alt fire nuværende eller tidligere ansatte i Ejendomsstyrelsen og to ledende ansatte i Forsvaret, har mistet deres job efter manglende kontrol med udbetaling af offentlige midler i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Nu viser en gennemgang af Rigsvesionens revisioner, som Politiken har lavet, at mindst syv styrelser, ud over Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, siden 2012 er blevet kritiseret af Rigsrevisionen for dårlig kontrol med udbetaling af milliarder.

Ifølge rigsrevisor Lone Strøm har der været »en øget risiko for svindel« i alle syv myndigheder.

»Kravet om funktionsadskillelse hjælper med at minimere risikoen for svig ved at sikre, at minimum to medarbejdere skal være involveret i en betaling, før den frigives,« skriver Lone Strøm i et svar til Politiken.

I Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har »én medarbejder kunnet foretage udbetalinger alene«. Det konkluderede Rigsrevisionen i august.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og statsminister Mette Frederiksen (S) vil begge se nærmere på udbetalingsmetoderne.

»Jeg synes, det haster. Vi skal tage det her meget, meget alvorlig,« siger han til Politiken og uddyber, at Rigsrevisionen kan stå i spidsen for en omfattende undersøgelse, som skal dybere end de årlige revisionsberetninger.

Det sker i dag:

Klokken 7.00: Saudiarabiske Aramco debutterer på børsen
Den saudiarabiske oliegigant er blevet værdisat til 1.700 mia. dollar efter at have slået den kinesiske internetgigant Alibabas rekord fra 2014 med verdens største børsnotering.

Klokken 10:00 i København: Dronningen modtager nye officerer fra Hæren
Dronning Margrethe modtager i dag nye officerer fra Hæren. Det sker i Christian IXs Palæ på Amalienborg.

Klokken 15:00 i København: Mindehøjtidelighed for Herbert Pundik. Den tidligere chefredaktør på Politiken gennem 23 år, Herbert Pundik, der døde søndag i en alder af 92 år, mindes ved en mindehøjtidelighed i Politikens Hus. Før han blev chefredaktør, var Herbert Pundik udenrigskorrespondent, hvilket blandt andet kastede en Cavling-pris af sig. Han blev efter sine 23 år i hjørnekontoret på Rådhuspladsen seniorkorrespondent og skrev hver eneste weekend klummer til avisen – indtil i efteråret da han blev ramt af sygdom.

Klokken 20:00 i København: DR optager »Året Der Gik 2019«
DR optager i dag »Året Der Gik 2019«. Det sker klokken 20.00 i Koncerthuset, hvor Stéphanie Surrugue og Kåre Quist er værter. Showet byder på dette års hovedpersoner og musik fra blandt andre Folkeklubben, Clara, Mads Langer, Niels Hausgaard samt Jonah Blacksmith...

Og så er det sidst, men ikke mindst også i dag, at Time præsenterer, hvem der løber med titlen som »Person of the Year«. Både USAs præsident, Donald Trump, og hans politiske modstander Nancy Pelosi er i spil.