Efter Samuelsens støtte til Trump: »Jeg synes, det er svært at finde noget i det år, han har været her, hvor det er gået skævt«

Anders Samuelsen har tidligere kritiseret Donald Trump. Men kritikken er nu forstummet, og det er faktisk en god ting. Det mener et felt af udenrigsordførere, der dog også byder på kritik af både Donald Trump og Anders Samuelsen.

EPA/Chris Kleponis / POOL Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Kleponis

Donald Trump har været mål for megen kritik i sit et-årige præsidentembede. For nogen har kritikken været berettiget, for andre har den ikke hold i andet end bange anelser. Men en mand, der har lagt linjen om i forhold til USA’s præsident, er vores egen udenrigsminister Anders Samuelsen, der i Berlingske fortæller, at »vores frygt er gjort til skamme«.

Og det er nye toner, efter udenrigsministeren førhen har rettet skarp kritik mod Donald Trumps udtalelser. I et Tweet skrev Anders Samuelsen:

»@realDonaldTrump burde tage sig sammen NU, fokusere på kampen for frihed og genindføre respekt for præsidentskabet.«

Blandt folketingets udenrigsordførere er meningerne dog stadig delte. Men holdningen deles af Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

»Jeg er meget enig med Anders Samuelsen. Problemet er, at vi kun ser den specielle side af Donald Trump med hans Tweets og så videre, men han har faktisk fået gennemført rigtig mange ting. Heriblandt skattereformen, som er den største politiske sejr, en præsident har fået i over 20 år,« siger Michael Aastrup Jensen og fortæller:

»Hvis man kigger bort fra de Tweets, så har Donald Trump vist, at han er en præsident, vi godt kan samarbejde med. Det betyder ikke, at vi er enige med ham i alle ting. Vi er jo meget uenige i hans klimapolitik for eksempel.«

Michael Aastrup Jensen var i Trumps spæde præsidentkarriere tidligt ude for at mane til besindighed overfor den farverige person, der nu skulle indtage verdens mest magtgivende chefstol, men det var ikke uden en vis tvivl.

»Til at starte med havde jeg det som alle andre, og jeg tænkte ”hvad i alverden er det”, og jeg frygtede, at vi gik en usikker fremtid i møde, men det er blevet det nye normal, at Donald Trump har et behov for at afreagere via Tweets. Man må bare erkende, at man bør kigge på hans politiske resultater og ikke hans Tweets,« siger han.

Dansk Folkepartis Søren Espersen har også tidligere udtrykt sin gode vilje overfor præsidenten, og hvor Michael Aastrup Jensen mener, at der ikke er grund til at være decideret angst overfor Trumps lederskab, mener Espersen, at der er grund til at være decideret positiv over resultaterne.

»Donald Trump gør nogle ting, som andre præsidenter har sagt, at de ville gøre, men ikke har gjort. Han gør mange af de ting, han har lovet, og jeg synes, det er svært at kritisere en mand for at holde sit ord. Det gør han altså, og det er helt vildt,« siger Søren Espersen.

Bange anelser rettet mod præsidentskabet i USA er ikke noget nyt, fortæller han.

»Jeg er gammel nok til at kunne huske, hvordan folk reagerede på Ronald Regan. Der var ikke grænser for alle de atomknapper, han ville trykke på, mente man. Donald Trump er speciel, og han har skrevet utrolig mange Tweets, men vi har en utrolig kort hukommelse med sådan nogle ting,« siger han.

Så kritikken er uberettet?

»Jeg hører ikke så meget kritik mere. Den er ved at blive forstummet. Jeg synes, det er svært at finde noget i det år, han har været her, hvor det er gået skævt, jeg synes faktisk, det er gået ret godt,« siger Søren Espersen.

Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet erkender, at det er vigtigt at opretholde et godt forhold til supermagten, og i den forstand forstår han godt Anders Samuelsens nyfundne positive linje – Men det er så også så langt, som han er villig til at gå.

»Det er meget svært at være positiv med Trump. Der er meget få ting, som peger den rigtige vej med Trump. Den eneste ting, som ser ud til at fungere i en nogenlunde normal ramme er forsvarspolitikken, og det er i mindre grad på grund af Trump og i højere grad på grund af forsvarsminister James Mattis,« siger Nick Hækkerup.

Er du uenig i Anders Samuelsens mere positive udtalelser om Trump?

»Jeg synes, der fortsat er rigtig god grund til at have meget stor opmærksomhed på Trump, og jeg har svært ved at se, at han skulle have bevæget sig et sted hen, hvor det er godt for os i Danmark. Vores udenrigsminister nok blevet smigret ved at være i USA og vågne op i baronens seng. Han har nok glemt, at han er udenrigsminister i Danmark,« siger han.

Det bakkes op af Martin Lidegaard, der er Radikale Venstres udenrigsordfører.

»Jeg er desværre meget uenig med udenrigsministeren. Donald Trump har stoppet flere af de handelsaftaler, som ellers lovede godt for at komme fattigdom til livs. Han kører en ekstremt national dagsorden uden tanke for omverdenen, og det undrer mig, at Anders Samuelsen, som gerne vil slå et slag for frihandel, roser det,« siger Martin Lidegaard og slår fast:

»Men Anders Samuelsen burde kunne mande sig op til at nævne de områder, hvor Donald Trump bevæger sig i den gale retning, og jeg synes, det er lidt vattet.«