Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den mangeårige forstander på bostedet Storskoven, Emil Raun, har betalt for private middage, rejseudgifter og renovering af familiens private boliger med skattekroner.
Nu er han blevet anmeldt til politiet.
Ifølge Jørgen Andersen, leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Fyns Politi, modtog politiet en anmeldelse tirsdag d. 17. oktober - to dage efter de første artikler om sagen.
»Vi har fået en anmeldelse om misbrug af offentlige midler til privat forbrug. Både Emil Raun personligt og bostedet Storskoven som institution er blevet politianmeldt,« siger Jørgen Andersen.
Berlingske har på baggrund af et omfattende bilagsmateriale de seneste uger afdækket, at Emil Raun har betalt for en række private udgifter med institutionens midler, der primært kommer fra en række kommuner som f.eks. København, Glostrup og Fredericia.
Samtidig er det også afdækket, at bostedet har købt ydelser af virksomheder, som Emil Raun og hans familie ejer eller står for ledelsen af. Og det er kommet frem, at bostedets ledelse talte usandt over for tilsynet, og at Emil Raun har brugt bostedets ansatte - og bostedets unge – til at istandsætte sin private millionvilla i arbejdstiden.
Den selvejende institution Storskoven blev sat under skærpet tilsyn af Socialtilsyn Syd i september i år, fordi der bl.a. blev fundet »transaktioner, som ikke vedrører tilbuddets drift«.
Socialtilsyn Syd har anmeldt både Emil Raun og selve institutionen til politiet. Dermed vil politiet ikke kun efterforske Emil Rauns ansvar, men ligeledes bestyrelsens ageren. Hos Fyns Politi forklarer Jørgen Andersen dog, at det endnu er for tidligt at kommentere den konkrete sag, men siger:
»Det er jo klart, at man er ansvarlig som bestyrelse,« siger Jørgen Andersen.
I bostedets vedtægter står der, at »institutionens midler kan ikke anvendes af enkelte personer til private formål«, samt, at bestyrelsen er ansvarlig for, at »overvåge institutionens drift og påse at der udarbejdes budget og føres nøjagtigt regnskab«.
Netop bostedets bestyrelse, der har skullet føre kontrol med økonomien, har mødt kritik. En gennemgang af sagen viser, at der i bostedets tre mand store bestyrelse er interessesammenfald. Et bestyrelsesmedlem ejer f.eks. en virksomhed sammen med Emil Raun, mens to andre medlemmer har en virksomhed, der har adresse på Emil Rauns privatadresse.
Hverken Emil Raun eller bestyrelsesformanden har ønsket at kommentere politianmeldelsen.
Bestyrelsesmedlemmet Gorm Thorsen har dog tidligere sagt til Berlingske, at bestyrelsen ikke har »været klar over, at Emil Raun har benyttet sig af institutionens midler på den måde og handlede øjeblikkeligt, da vi blev gjort opmærksomme på det«.
Ifølge bestyrelsesmedlemmet har bestyrelsen været af den overbevisning, at Emil Raun ikke har brugt institutionens midler til at betale for private rejseudgifter og boligrenovering, men blot har lånt pengene fra institutionens kasse og betalt dem tilbage igen.
Pengene blev dog først ført retur til bostedet, da bestyrelsen blev opmærksom på problemet i august. Det er uklart, hvor stor en andel af pengene, Emil Raun har tilbageført.
Herunder er to eksempler fra det omfattende bilagsmateriale, som Berlingske er kommet i besiddelse af:
Læs mere om sagen her.