Efter rygter om intern magtkamp: Vælgerne bakker radikal spidskandidat op

Spidskandidat Mia Nyegaard fik klart flest personlige stemmer blandt de radikale kandidater, og trods interne protester ventes hun derfor at blive borgmester

Mia Nyegaard (B fik flest personlige stemmer blandt de radikale kandidater ved Kommunalvalget 2017, tirsdag den 21. november 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

En noget turbulent valgkamp nærmer sig enden for Det Radikale Venstre i Hovedstaden.

Efter den tidligere spidskandidat Anna Mee Allerslevs bryllupsskandaler blev blev Mia Nyegaard valgt som ny spidskandidat i et opgør med Tommy Petersen, og så skulle den sag være afgjort.

Men dagen efter valget kunne Politiken på baggrund af samtaler med anonyme kilder fortælle, at der stadig ikke var enighed i den radikale gruppe om, hvem der skulle have den borgmesterpost, som de radikale er blevet lovet.

Den endelige beslutning træffes på et møde torsdag. Der står ikke noget i vedtægterne for Det Radikale Venstres forening i hovedstaden om, hvordan det skal foregå, men nu er de personlige stemmer talt op, og vælgerne peger på Mia Nyegaard.

Hun fik 3.844 personlige stemmer. Det er næsten dobbelt så mange som Mette Annelie Rasmussen, der fik 1.972 personlige stemmer. Karen Melchior fik 1.633 personlige stemmer og først på en fjerndeplads kommer Mia Nyegaards rival, Tommy Petersen, med 1.545 personlige stemmer.

Vælgerne har talt, men afgørelsen må vente

De personlige stemmer er ikke til at misforstå, men rent formelt er det op til den nyvalgte radikale gruppe at vedtage, hvem der skal have en borgmesterpost, forklarer formanden for den radikale gruppe i Hovedstaden, Viktor Dylander.

»Mia har haft et kanonvalg, og vælgernes domt vil helt klart betyde noget, når den nye radikale gruppe konstituerer sig. Det skal lige kunne gå op med at alle kan,« siger Viktor Dylander.

»Det er sådan, at de radikale kører todelt på den front. Vi lytter til vælgerne og medlemmerne, men det er rent formelt op til de nye borgerrepræsentationsmedlemmer at konstituere sig. Det er afgjort i forhold til vælgerne og i forhold til medlemmerne, og det er den klare forventning, at det også får betydning, når gruppen konstituerer sig,« siger Viktor Dylander.

Det Radikale Venstre har mistet tre mandater i København efter skandalerne omkring Anna Mee Allerselv. Men selv om Anna Mee Allerslev på et pressemøde den 25. oktober sagde farvel til københavnsk lokalpolitik, har 1.123 vælgere valgt at stemme personligt på hende.

Hun fastholder dog, at hun ikke fortsætter på Rådhuset, og det betyder, at Christopher Røhl Andersen, som fik 1.009 personlige stemmer, overtager Anna Mee Allerslevs plads.