Efter nye skud på Nørrebro: »Jeg er ikke bange, for politiet er her jo«

Med to nye skudepisoder er syv tilfældige personer blevet ramt i den københavnske bandekonflikt siden begyndelsen af august. Seks af dem på Nørrebro, hvor ikke mindst børn er bange for de tilfældige kugler.

Politiet i gang med tekniske undersøgelser efter skyderierne på Nørrebro natten til torsdag.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter endnu to skudepisoder på Nørrebro med to tilfældige ofre når bandekrigen i København et nyt lavpunkt, hvor syv personer uden relation til bandemiljøet foreløbig er blevet ramt af skud.

Dermed skriver denne sommers bandekrig sig ind i den efterhånden lange historie om bandekonflikter i København og ikke mindst på Nørrebro som en krig, hvor der har været mange tilfældige ofre.

Natten til torsdag blev en svensk kvinde og en mand henholdsvis ramt og strejfet af skud affyret af en 26-årig bandeforbryder på henholdsvis Mimersgade og Den Røde Plads. Den 26-årige nu anholdte mand skød også mod en tredje person ude ramme.

 

Det første skud mod tilfældige personer i sommerens bandekrig i København blev løsnet 4. august mod en 17-årig mand fra Tingbjerg. Han blev ramt i foden.

I alt har der fra 12. juni til i dag været 31 skudepisoder i København ifølge en opgørelse foretaget af Berlingske. Ifølge Justitsministeriet var sidste år 25 skud hele hovedstadsområdet.

Bortset fra det ene skud i Tingbjerg, er alle de tilfældige personer blevet skudt på Nørrebro. Og på netop Nørrebro bor Terje Bech fra borgerinitiativet »Vi tager gaderne tilbage«. Han har boet i bydelen et stor del af sit liv og bl.a. arbejdet der som leder af Københavns Kommunes lokale børne- og familieteam.

Han beskriver den nuværende konflikt »som den værste i antal skyderier«, ligesom den »adskiller sig ved, at skyderierne virker mere tilfældige«. Men konflikten på og omkring Nørrebro mellem Hells Angels, AK81og Blågårdsbanden om hashhandel og gademagt for små ti år siden i 2008 og 2009 var ifølge Terje Bech »mere voldelig og mere dramatisk«.

»Der var flere, der blev dræbt dengang,« siger han.

Den aktuelle konflikt står mellem banderne Brothas på det ydre Nørrebro og fra det indre Nørrebro Loyal to Familia, der har sine rødder i Blågårdsbanden.

En håndfuld personer i og omkring det kriminelle miljø i området blev dengang skuddræbt. Men Terje Bech minder om, at der også var »en lang række forbiere«. Bl.a. ramte flere skud Korsgadehallens facade og ruder, mens knap 40 børn i alderen fem til syv år opholdt sig i den.

Han skønner, at tilfældigheden bl.a. kan forklares med, at bandelederne i dag sender meget unge mænd i bandernes periferi i byen med våben for at ramme andre bandemedlemmer. Men stress, usikkerhed og angst får dem til at skyde nærmest i blinde, vurderer han.

»Men jeg kunne også godt være lidt bekymret for, at de her bandeleder kalkulerer med lidt disruption. At de sender folk ud alene for at destabilisere hinandens områder,« siger han.

Er du bange for, at den her ustabile situation på Nørrebro er komme for at blive?

»Nej, faktisk ikke,« siger han og sætter sin lid til, at politiets forstærkede tilstedeværelse på Nørrebro er kommet for at blive:

»Det betyder meget for trygheden, at politiet er her og lærer banderne at kende.«

Nogenlunde samme vurdering kommer fra 25-årige Marie Lardell. Hun bor i lejlighederne bag Nørrebrohallen. Den Røde Plads er hendes nabo. Derfor så hun også, hvordan politiet torsdag efter nattens skudepisoder havde spærret området af.

»For at være helt ærlig skræmmer det mig slet ikke. Jeg er ikke bange, for politiet er her jo. Man ser dem hele tiden,« siger hun:

»Men jeg under mig over, at man kan være så forebyggende over for terror, men man kan ikke styre en bande. Det synes jeg selvfølgelig er lidt skræmmende. At politiet ikke får kropsvisiteret nogle af alle dem, de mistænker, når de alligevel er her.«

Selv om hun bor et sted, hvor bandekonflikten ofte har været tæt på, har hun aldrig tidligere følt sig nervøs for at bevæge sig rundt i området.

»Alle mennesker er jo som regel rigtig søde her, så selv om jeg ser større grupperinger komme gående sammen i hverdagen, skræmmer det mig ikke. Jeg går altid ud fra, at det må være nogle gode mennesker. Det er kun et fåtal, der er nogle klaptorske,« siger Marie Lardell:

»Jeg har hørt teorier om, at der er tale om rekruttering af nye bandemedlemmer, som får en udfordring om at gå ud og skyde en gut. Nu har de så også skudt en kvinde, og det kan da godt skræmme mig lidt, for så føler jeg mig en lille smule mere udsat. Jeg troede faktisk, at de bevidst gik efter mænd. Ikke at det er okay overhovedet, men det gjorde, at jeg personligt følte mig mere sikker.«

Marie Lardell har dog ingen intentioner om at holde sig inden døre eller flytte fra området.

»Måske vil jeg være lidt mere påpasselig med at gå rundt om aftenen alene, men ellers vil jeg ikke ændre på noget,« siger hun.

Sekretariatschef i SSP København, Tommy Laursen, oplyser, at skyderierne skaber bekymring på ikke mindst indre og ydre Nørrebro.

»Hvem ville ikke være bekymret?« spørger han:

»Det er klart, at det er noget, der kan give børn og unge ondt i maven. Kan det ramme mig? Vi bruger lige nu tid og energi på at tage ud på skoler, tale med forældre og boligforeninger for kort og konkret at forklare dem, hvad der foregår.«

Tommy Laursen tilføjer, at SSP for tre uger siden fik trykt en folder på ni sprog henvendt til forældre, der fortæller om konflikten.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en vurdering af sikkerheden for almindeligt godtfolk på Nørrebo. Men på en pressebriefing torsdag morgen henviste ledende politiinspektør, Poul Kjeldsen, til tidligere meldinger.

»Man skal stadig optræde, så man er observant og holde øje med hvad der sker i området,« sagde han:

»Vi gør i hvert fald det, vi kan, for at borgerne skal føle sig trygge.

Men, understreger politichefen, »de her personer vælger tid og sted«.

»Vi har sådan set ikke betragtet den her konflikt som værende slut,« sagde han med henvisning til, at der indtil i går var gået næsten en måned uden bandeskyderier:

»Vi anser den stadigvæk som verserende.«