Efter meningitis-dødsfald: Flere læger skal se på kritiske 1813-sager

Et tragisk meningitis-dødsfald efter en fejl på 1813-akuttelefonen får nu Venstre i Region Hovedstaden til at kræve, at der indføres en second opinion-ordning, så mindst to læger skal være med til at vurdere »kritiske tvivlstilfælde.«

Et tragisk meningitis-dødsfald efter en fejl på 1813-akuttelefonen får nu Venstre i Region Hovedstaden til at kræve, at der indføres en second opinion-ordning, så mindst to læger skal være med til at vurdere ”kritiske tvivlstilfælde”. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Mindst to læger skal være med til at vurdere sagen, hvis en borger ringer til 1813, og der er tvivl om, hvad den pågældende fejler, og hvor alvorligt det er.

Venstre i Region Hovedstaden foreslår nu at indføre en såkaldt second opinion-ordning på den meget omtalte akutordning. Forslaget kommer, efter at 1813 for nylig ved en fejl undlod at sende en ambulance til en 17-årig gymnasieelev fra Birkerød, som endte med at dø af meningitis.

»Vi kan desværre ikke skrue tiden tilbage, og der blev i forløbet uomtvisteligt begået fejl af 1813. Men vi har en forbandet pligt til at lære og stramme op på procedurerne. Derfor foreslår vi, at konsultation af én læge ved borgerhenvendelser ikke er nok,« siger Venstres Martin Geertsen, Venstres politiske leder og næstformand i Region Hovedstaden.

I sagen med den 17-årige dreng blev 1813 kontaktet to gange, og den 17-årige berettede bl.a. om stærke smerter i kroppen og blålige pletter på huden – hvilket ifølge eksperter kan være tegn på meningitis.

Ikke desto mindre valgte medarbejderne på 1813 at bede forældrene om at køre drengen på hospitalet i stedet for at sende en ambulance, hvilket regionen selv  vurderer var et fejlskøn.

Martin Geertsen fremhæver, at der i forvejen findes et back up-system for dem, der sidder og modtager opkaldene, som primært er sygeplejersker. De kan vende sagen med en læge, som sidder i nærheden, men der bør også være mulighed for at involvere yderligere en læge, som kan komme med en second opinion i »kritiske tvivlstilfælde«, lyder forslaget fra Venstre.

»Vi kommer desværre aldrig i en situation, hvor der slet ikke begås fejl i sundhedsvæsenet. Men det bekymrer mig, at tilliden er for nedadgående, og derfor handler dette også om at skabe den størst mulige tryghed og troværdighed omkring ydelserne i sundhedsvæsenet,« siger Martin Geertsen.

Forslaget vil nu blive vurderet og undersøgt nærmere af administrationen i regionen. Men politisk er der skepsis over for udspillet, som Socialdemokraternes gruppeformand Leila Lindén kalder »diffust«.

Der er nogle situationer, hvor symptomerne er så ukarakteristiske, at ingen fatter mistanke om, at det er alvorligt, »og så vil en second opinion jo heller ikke hjælpe«, mener hun.

Desuden er der også allerede i dag en mulighed for – »og den bliver også brugt« – at læger kan vende tvivlstilfælde med andre læger, som er på vagt samtidig på 1813.

»Jeg har fuld tillid til, at en autoriseret speciallæge er så dygtig, at hvis han er i tvivl, så spørger han en anden læge for at høre hans vurdering,« siger Leila Lindén.