Efter masseskyderi kritiseres regeringen nu for at sylte psykiatriplan

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

»Ud af det blå åbnede en syg mand ild mod tilfældige mennesker,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) ved mindehøjtideligheden tirsdag aften efter masseskyderiet i Field's. Nu kritiseres hendes regering for ikke at gøre nok for psykiatrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Vi har endnu engang scannet nyhedsbilledet for dig, og igen i dag skal vi blandt andet forbi to historier, der udspringer af de tragiske hændelser, der udspillede sig i storcentret Field's søndag aften.

Onsdagens nyhedsoverblik byder også på en historisk dag i rumforskningen og en granskning af Minkkommissionens kritik af tidligere fødevareminister Mogens Jensen.

Vi starter med det sidste først.

God læselyst.

»Særdeles belastende« dom over Mogens Jensen

Da Minkkommissionen i sidste uge udkom med sin mere end 1.600 sider lange beretning, må det have været brutal læsning for den tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S).

I hvert fald fremgår det, at kommissionen ingenlunde stoler på den tidligere ministers forklaringer i vidneskranken, ligesom den vurderer, at han har talt usandt om, hvornår han blev bekendt med den manglende lovhjemmel til at kræve alle landets mink aflivet.

Frederik Waage, der er professor i forfatningsret på Syddansk Universitet, kalder beretningen for »særdeles belastende« for Mogens Jensen.

»Kommissionen konkluderer jo direkte, at han vidste, at lovhjemlen manglede. Selvom han selv siger det modsatte,« siger Frederik Waage.

Læs Berlingskes detaljerede gennemgang af kommissionens kritikpunkter af Mogens Jensen her.

Beslutningen om at aflive samtlige mink i Danmark uden først at sikre, der var et lovgrundlag på plads, fik Mogens Jensen (S) til at trække sig fra sin ministerpost i november sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Trods stram våbenlov havde formodet Field's-gerningsmand lovligt våben med sig

Den 22-årige mand, der er sigtet for drabene i Field's, kom ikke selv i en skytteklub. Men ved anholdelsen bar han et lovligt våben af den slags, man bruger til konkurrenceskydning.

Det er ikke første gang, at et sportsvåben bliver brugt til at slå ihjel med. Og heller ikke første gang, at våben og ammunition fra skytteklubber falder i de forkerte hænder.

På trods af at der tidligere har været flere sager, mener skytteforeninger, at sikkerheden er helt i orden.

»Jeg tror simpelthen ikke på, at der er flere sikkerhedshuller. Man kan ikke forsikre sig imod, at en mand stjæler et gevær og går amok i et storcenter,« siger Jens Rasmussen, der er formand for Helsingør Salonskytteforening.

Læs hele Berlingskes historie her.

Astronomer begyndte næsten at græde, da de så billeder fra verdens stærkeste rumøjne

Den 12. juli oprinder dagen, hvor NASA og ESA – henholdsvis den amerikanske og europæiske rumorganisation – offentliggør den første større pakke af billeder fra James Webb-rumteleskopet.

Teleskopet er verdens skarpeste og dyreste rumøjne og har i fem måneder ligget »parkeret« i et særligt punkt 1,5 millioner kilometer fra Jorden.

Og at dømme ud fra en række udtalelser fra fremtrædende forskere, der allerede har set optagelserne, er der grund til at glæde sig.

»Hvad jeg har set, har bevæget mig – som forsker, som ingeniør og som menneske,« siger NASAs chefforsker, Thomas Zurbuchen, ifølge teknologimediet Ars Technica.

Læs hele Berlingskes historie her.

Ved hjælp af sit guldbelagte kæmpespejl har James Webb-rumteleskopet angiveligt skuet længere tilbage mod tidernes morgen end noget andet teleskop i historien. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/AFP/Ritzau Scanpix.

Ikkevestlige indvandrere og efterkommere uddanner sig i stadig højere grad

Langt flere ikkevestlige indvandrere og efterkommere får en videregående uddannelse i dag sammenlignet med for ti år siden.

Det viser nye tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet ifølge Information.

Fra 2011 til 2021 er andelen af unge ikkevestlige indvandrere fra Mellemøsten og Nordafrika, der har en videregående uddannelse, gået fra 20 procent til 36 procent. Indvandrere er født i udlandet, og ingen af forældrene er således danske statsborgere eller født i Danmark.

For efterkommere er der sket en stigning fra 26 procent til 41 procent fra 2011 til 2021. Efterkommere dækker over personer, der er født i Danmark.

Tallene viser dog også, at færre ikkevestlige indvandrere og efterkommere fuldfører en erhvervsuddannelse. Samtidig halter mændene bagud.

Alligevel kalder Jens-Peter Thomsen, der er seniorforsker i Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), udviklingen »markant og overraskende«.

Læs hele Informations historie her.

Efter masseskyderi kritiseres regeringen for at sylte psykiatriplan

Den har ligget i skuffen længe. I januar i år præsenterede Sundhedsstyrelsen sit oplæg til en tiårs plan, der skulle løfte psykiatrien. Men siden har regeringen ikke fået gjort meget ved den.

Det bliver nu kritiseret af flere eksperter, der peger på, at drab begået af psykisk syge i nogle tilfælde kan forebygges.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Debatten er blusset op igen, efter at det er kommet frem, at den 22-årige formodede gerningsmand bag drabene i Field's har været tilknyttet Region Hovedstadens Psykiatri.

»Drabene i Field's er en anledning til at forstå, at arbejdet med en plan for psykiatrien er et arbejde, der haster og ikke kan vente,« siger Tine Wøbbe, der er chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans, til avisen.

Også flere ordførere i Folketingets partier undrer sig nu højlydt over, at regeringen endnu ikke er kommet med et reelt udspil.

Læs hele Kristeligt Dagblads historie her.

Det sker i dag

200 flymekanikere i Danmark har fra onsdag bebudet sympatistrejke med de i forvejen strejkende SAS-piloter.

Derudover holder Europa-Parlamentet plenarmøde i Strasbourg 4.–7. juli, og i dag skal de stemme om atomkraft og naturgas som grønne investeringer.

Sidst, men ikke mindst, begynder Europamesterskabet i fodbold for kvinder i dag. Det spilles i England, og de danske kvinder spiller deres første kamp mod Tyskland 8. juli.