Efter listeria-sagen: Krav om bedre kontrol af mad til syge

Eksperter mener, at man bør skærpe kontrollen med virksomheder, der sælger mad til syge og svage i kølvandet på listeriasagen, der har kostet 12 danskere livet. Flere politikere kritiserer forløbet.

Foreløbig har listeriainficeret rullepølse kostet 12 danskere livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver nu sat spørgsmålstegn ved, om de ansvarlige myndigheder har reageret i tide, efter at udbruddet med listeriabakterien i en række kødprodukter har kostet 12 mennesker livet. Og man bør overveje skrappere kontrol med virksomheder som Jørn A. Rullepølser A/S, der sælger fødevarer til hospitaler og plejehjem, hvor svage og syge er sårbare over for eksempelvis listeriabakterien, lyder det.

Orla Zinck, formand for den europæiske sundhedsorganisation European Health Foundation, er ikke i tvivl: Fødevarestyrelsen skulle have lukket produktionen på Jørn A. Rullepølser A/S, så snart den i maj fandt ud af, at der var listeria i firmaets lammerullepølse. »Når man som kontrollerende myndighed finder listeria, så kigger man formodentlig på virksomhedens historik. Og det er ikke første gang. Så hvorfor stopper man ikke produktionen, da man finder det? Det er uforståeligt,« siger han.

Det undrer især fødevareeksperten, at produktionen hos firmaet ikke blev stoppet, når man tager i betragtning, at firmaet leverede pålæg til blandt andet sygehuse.

»Når man ved, hvem der bukker under for listeria, nemlig de ældre og dem der er syge i forvejen, så undrer det mig, at Fødevarestyrelsen ikke stopper produktionen, så snart de finder bakterien,« siger Orla Zinck.

Fødevarekontrollen finder 6. maj i år ud af, at der er listeria i en prøve fra en lammerullepølse hos Jørn A. Rullepølser A/S, og produkterne trækkes tilbage. Midt i juli konkluderer Statens Serum Institut, at listeriabakterien i lammerullepølsen er identisk med bakterier fundet hos en række patienter. Den 11. august finder man efter endnu et kontrolbesøg ud af, at der er listeria i en række produkter hos Jørn A. Rullepølser. Og så bliver virksomheden lukket.

Professor Hanne Ingmer, der forsker i fødevaresikkerhed ved Københavns Universitet, forklarer, at det ikke er usædvanligt, at der går noget tid, fra man får den første mistanke, til der tages prøver, og mistanken bekræftes.

»Det er et dilemma, for man kan ikke lukke virksomheder, før man har det endelige bevis, og det tager tid,« siger Hanne Igmer.

I stedet mener hun, at man må overveje, om kontrollen af fødevareproducenter, der leverer til plejehjem og hospitaler, er tilstrækkelig.

»I lyset af sådanne sager må man spørge sig selv, om det ikke er på tide, at vi laver nogle tiltag, som kan beskytte de svage grupper over for fødevarer med risiko for høj forekomst af listeria. Andre steder er det sket ved at lave advarsler på de givne fødevarer, men man kan også skærpe kontrollen med fødevarer, som sælges til hospitaler og plejehjem,« siger hun.

Politikere råber op

En række politikere på Christiansborg er kritiske over for forløbet. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) blev orienteret om sagen mandag i denne uge, dagen før udbruddet blev offentligt kendt. Det undrer fødevareordfører hos de Konservative, Charlotte Dyremose.

»Hvis han heller ikke har været informeret, så er den helt galt et andet sted, og så har han et meget stort problem,« siger hun.

Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen (V), stemmer i.

»Umiddelbart undrer det mig, at der ikke har ringet en klokke i systemet, og at man ikke har givet ministeren og ordførerne en eller anden form for orientering om, at noget var under opsejling,« siger Erling Bonnesen.

Fødevarestyrelsen har ikke ønsket at udtale sig om, hvorvidt forløbet har været tilfredsstillende, fordi man arbejder på den redegørelse, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) har bedt om.

Fødevareministeriet oplyser, at ministeren ikke har mulighed for at besvare spørgsmål, da han først sent torsdag er hjemme fra sin rejse til Grønland.

I et skriftligt svar oplyser han igennem sin presseafdeling, at »sagen er meget alvorlig«, og at han vil undersøge den til bunds:

»Jeg er parat til at se på alle muligheder for forbedringer. Derfor vil jeg også indkalde partierne til drøftelser af fødevarekontrollen, så snart jeg har modtaget redegørelsen.«